Logo 112Zwolle

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 12 mei 2022, 16:44

225 extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen op Oosterenk

ZWOLLE – Nu landelijk een tekort aan opvangplekken wordt voorzien voor Oekraïense vluchtelingen richt de gemeente Zwolle een derde opvanglocatie in op Oosterenk. Het gaat specifiek om 225 opvangplekken in kantoorgebouw Vermeer vanaf eind juni. Daarnaast opent vanaf 16 mei kantoorgebouw Breughel aan de Dokter van Deenweg als plek voor onderwijs. Het college van B en W heeft hiertoe besloten.

De gemeente Zwolle heeft in korte tijd 435 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd in Berkum (25), Assendorp (60) en op Oosterenk (350). Hiermee hebben we een wezenlijke bijdrage geleverd aan de regionale opdracht voor het snel realiseren van de eerste 2000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne in onze regio. De eerste ervaringen in de opvanglocaties zijn goed. Het aantal vluchtelingen dat door particulieren in Zwolle wordt opgevangen bedraagt op dit moment in totaal ca. 175 vluchtelingen.

Het leegstaande kantoorpand Vermeer (Dokter van Deenweg 14-22) gaat plek bieden aan 225 vluchtelingen, in eerste instantie voor een half jaar, met de mogelijkheid tot verlenging tot maximaal twee jaar. Zwolle vangt hiermee op gemeentelijke opvanglocaties en via particuliere opvang in totaal ca. 850 vluchtelingen uit Oekraïne op, waarvan 575 op Oosterenk. Met het oog op de opvang van kinderen worden aanvullende voorzieningen ingericht op de begane grond en eerste verdieping van het nabijgelegen kantoorpand Breughel (Dokter van Deenweg 2-10). Vanaf 16 mei wordt daar onderwijs gegeven aan 130 kinderen, variërend van peuteropvang tot voortgezet onderwijs.

Contact met omwonenden
Natuurlijk vraagt de uitbreiding van de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen om zorgvuldige communicatie met omwonenden, bedrijven en instellingen. Bij de opening van de eerste opvangplekken op Oosterenk zijn zij geïnformeerd per brief en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. Dit keer worden direct omwonenden en omliggende bedrijven per brief geïnformeerd en uitgenodigd voor een open huis op locatie om bijgepraat te worden en kennis te maken. Ook kunnen zij hier terecht met vragen of opmerkingen. Gelet op de schaal van de opvang, is er extra aandacht voor de leefbaarheid in en rondom de opvanglocaties. Daarvoor is een begeleidingscommissie ingesteld, waarin afvaardigingen van bewoners en ondernemers uit de omgeving zitting hebben.

Vervolg
In het Dominicanenklooster in Assendorp komen ook 8 extra plekken beschikbaar de komende tijd. Het Rijk heeft de Veiligheidsregio’s gevraagd om nog eens 1000 opvangplekken extra voor Oekraïners te realiseren. Hiervoor verkennen de regio’s verschillende mogelijkheden.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zwolle

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Zwolle
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.