Redactie lokaal 0 reactie(s) ma 20 december 2021, 17:26

Bij steeds meer mensen verdampt spaargeld

Nederlanders zijn van oudsher een spaarzaam volk. De meeste mensen proberen, zolang dat financieel mogelijk is, een buffer te hebben voor de toekomst. Maar wat doe je met dat spaargeld? Tot een paar jaar geleden was het prima om dit op een spaarrekening te parkeren. De rente was meestal hoger dan de inflatie, waardoor het spaargeld niet significant in waarde daalde (mits er geen vermogensrendementsheffing over betaald hoefde te worden). De afgelopen jaren is er echter in toenemende mate sprake van verdamping van spaargeld. Hoe komt dit, en hoe kun je voorkomen dat spaargeld minder waard wordt?

Oorzaken van verdamping van spaargeld
Vanwege het Europese monetaire beleid kunnen banken zeer goedkoop aan geld komen. Daarnaast moeten ze het spaargeld van klanten verplicht gedeeltelijk storten bij de ECB, en moeten ze hier ook nog eens voor betalen. Dit heeft geresulteerd in een steeds lagere spaarrente voor spaarders (die hun vermogen juist zagen groeien omdat er vanwege de coronamaatregelen minder uitgegeven kon worden), en krijgen steeds meer spaarders zelfs te maken met een negatieve rente. Bovenop dit alles is de afgelopen maanden een stijgende inflatie gekomen. In november 2021 werd er zelfs een prijsstijging van ruim vijf procent ten opzichte van november 2020 gemeten. Spaargeld neemt dus in toenemende mate af in waarde.

Zo voorkom je dat spaargeld in waarde afneemt
Nu spaargeld steeds minder waard wordt, is het niet gek dat mensen op zoek gaan naar alternatieven voor sparen. Investeren in crypto’s en vastgoed zijn bijvoorbeeld in opkomst, en de beurzen profiteren ook wereldwijd van een opleving na de coronacrisis. Een afgeleide vorm van de handel in aandelen die steeds populairder wordt, is beleggen in opties. 

Beleggen in opties draait vooral om het voorspellen van de toekomstige waarde van een effect. Een effect hoeft niet perse een aandeel te betreffen. Het kan ook gaan om een valuta of grondstof. Een koper heeft tegen betaling van een premie het recht om op of de zogenaamde expiratiedatum een bepaalde hoeveelheid effecten over te nemen tegen een vooraf afgesproken prijs. Er zijn twee soorten opties. Met een put optie ben je de schrijver die een effect aanbiedt, met een call optie de potentiële koper. Meer weten over beleggen in opties? Navigeer hier. 

Meer mensen die beleggen, en een hogere risicobereidheid
Uit onderzoek van de AFM bleek dat het aantal beleggende Nederlanders in 2020 met tien procent toenam. Toen betrof het reeds ruim anderhalf miljoen mensen. Onlangs bleek dat het aantal beleggers zelfs is toegenomen tot haast twee miljoen. Dit mede vanwege onder andere de stijgende beurzen en positieve economische vooruitzichten wereldwijd. Mensen begonnen volgens het onderzoek vooral met beleggen om hun vermogen te laten groeien, en vanwege het gemak waarmee tegenwoordig zelf belegd kan worden. Wat verder ook uit het onderzoek bleek, was dat mensen meer risico kunnen en willen nemen. Dit laatste zou weer een oorzaak kunnen zijn van de groeiende populariteit van handelen in opties.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Zwolle

Volg ons

Volg ons