Logo 112Zwolle

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) di 29 maart 2022, 19:21

Eenmalige energietoeslag van € 800,- voor Zwolse huishoudens met laag inkomen

Laatst bijgewerkt: dinsdag 19:21 uur
ZWOLLE – Op 10 december 2021 heeft het kabinet besloten om een eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen mogelijk te maken. Aan de gemeenten is de opdracht gegeven om dit uit te voeren. Hoewel het voorstel van het kabinet nog door de Tweede Kamer goedgekeurd moet worden, wil Zwolle niet wachten tot de regeling rond is. Daarom zal de gemeente aan Zwolse huishoudens met een laag inkomen (tot 130% van het sociaal minimum) op korte termijn € 800,- energiecompensatie uitkeren.

Nu al worden Zwolse huishoudens geconfronteerd met veel hogere energienota’s dan voorheen. Zwollenaren met een laag inkomen wonen vaak ook nog in de slechtst geïsoleerde, nog niet voldoende verduurzaamde woningen waardoor zij dubbel geraakt worden en hun energienota nog hoger wordt. Zij krijgen daardoor nu al te maken met betalingsproblemen.

De gemeente Zwolle geeft gehoor aan de oproep van minister Schouten om niet te wachten tot de wettelijke regeling rond is. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van het wetsvoorstel wordt al tot uitbetaling van de eenmalige energietoeslag overgegaan. De gemeente Zwolle geeft € 800,- als eenmalige energietoeslag aan huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Met deze eenmalige compensatie komt de gemeente inwoners tegemoet in hun stijgende lasten en geeft de gemeente helderheid over de eenmalige energietoeslag, die al maanden geleden is aangekondigd.

Wethouder Dorrit de Jong: “We vinden het belangrijk om inwoners te compenseren voor de al maar stijgende energieprijzen. Veel Zwollenaren hebben moeite om het hoofd boven water te houden door een stijgende gasrekening. We willen als college daarom nu alvast actie ondernemen. Zo voorkomen we zoveel mogelijk dat inwoners in de financiële problemen komen.”

Hoe werkt het?
De gemeente Zwolle kijkt of gegevens van inwoners die recht hebben op de energietoeslag bij de gemeente bekend zijn. Aan de hand van die gegevens gaat de gemeente de energietoeslag zoveel mogelijk in april vanzelf betalen. Inwoners die de energietoeslag automatisch krijgen, ontvangen daarover een brief.

De gemeente kan de toeslag alleen betalen als ze kan vaststellen dat inwoners recht hebben op de toeslag. Als de gemeente dat niet kan, moeten inwoners de toeslag zelf aanvragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die de afgelopen jaren geen beroep deden op de minimaregelingen en daarom niet bekend zijn bij de gemeente. Zij kunnen vanaf medio april zelf de eenmalige energietoeslag via de website van de gemeente Zwolle aanvragen. Op de website is ook te vinden wie er wel of niet in aanmerking komen voor de toeslag.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zwolle

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Zwolle
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.