Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 22:31:23 Bon-08 Br Gerucht Uwv Zwolle Koggelaan Zwolle 041630 Prio Middel Eenheid | Brandweer Zwolle (Hoofdpost) (Bevelvoerder)...
zondag 28 februari 2021

Archief

Kroegruzie in Wezep loopt uit op steekpartij, vijf gewonden

Gemaakt: Zaterdag, 05 september 2020 04:16

WEZEP - Aan de Zuiderzeestraatweg in Wezep heeft vrijdagavond 4 september een vechtpartij plaatsgevonden in een café waarbij gestoken is. De vechtpartij is voortgezet in de straat buiten het café. Vijf personen zijn gewond geraakt en worden behandeld in het ziekenhuis. De politie doet verder onderzoek.

 

De politie heeft een 34-jarige man uit Hattem aangehouden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De politie is nog op zoek naar getuigen.

Beginnende bestuurder met 180 km/u over de A28 tussen Staphorst en Zwolle

Gemaakt: Maandag, 07 september 2020 17:20

ZWOLLE - Maandagmiddag reed een automobilist met meerdere jongemannen in de auto over de A28 tussen Staphorst en Zwolle met snelheden rond 180 km/u i.p.v. de toegestane 100 km/u
Het was druk op de weg maar als er even ruimte was, werd er flink gas gegeven met de GTI.

 

Omdat de bestuurder de onopvallende (politie)motor toch niet helemaal vertrouwde, werden er een paar vreemde manoeuvres gemaakt. Het leek o.a. of de bestuurder het terrein van de Shell op reed, maar ging plotseling via het puntstuk toch weer de hoofdrijbaan op.

 

De bestuurder, een 20 jarige Rotterdammer, staande gehouden en zijn rijbewijs ingevorderd. Hij kwam vaker voor ter zake verkeersgedrag en was een jaar geleden zelfs gewaarschuwd dat hij nog eens naar het CBR gestuurd zou worden voor een cursus als hij zo door zou gaan met zijn onveilige rijgedrag.


Deze waarschuwing is nu omgezet naar een daadwerkelijke mededeling naar het CBR. Of het bij een cursus blijft is onbekend. Dit is namelijk zijn tweede strafpunt dus grote kans dat het rijbewijs geschorst gaat worden. Echter eerst zal het OM met deze casus aan de gang gaan. Gezien de recidive zal hij een ontzegging krijgen van vier maand en moet hij een forse geldboete betalen maar uiteraard is dat niet aan ons maar aan de officier van justitie en/of de rechter.

Politie Zwolle onderzoekt wapenvondst

Gemaakt: Woensdag, 09 september 2020 17:14

ZWOLLE - Dinsdagavond 8 september kreeg de politie een melding over een wapenvondst op een bosperceel aan de Schellerdijk. Het gebied is afgezet in verband met verder onderzoek.


Na de melding zijn agenten ter plaatse gegaan en hebben de wapens in beslag genomen. Vervolgens is het bosperceel afgezet en bewaakt totdat op woensdag het perceel bij daglicht zorgvuldig doorzocht kon worden. Daarbij wordt, zoals gebruikelijk bij dergelijke vondsten, ook defensie ingezet vanwege haar deskundigheid. Daarnaast heeft er een drone van de politie gevlogen. De aangetroffen wapens worden onderzocht op sporen. Verder onderzoek moet uitwijzen om wat voor wapens het gaat en wie hierbij betrokken is. Voorlopig is het bosperceel nog afgezet en wordt het bewaakt.

Bosperceel in Zwolle bewaakt na vondst meerdere wapens

Gemaakt: Donderdag, 10 september 2020 17:52

ZWOLLE - Dinsdagavond 8 september kreeg de politie een melding over een wapenvondst op een bosperceel aan de Schellerdijk in Zwolle. Inmiddels is een deel van het perceel doorzocht en blijkt dat het om meerdere wapens gaat die verstopt lagen op het bosperceel.

 

Gezien het open karakter van het bosgebied is het onderzoeksgebied ruim afgezet en bewaakt de politie de omgeving. Het onderzoek is grondig en kan daardoor nog enige tijd duren.

 

Geen aanhoudingen
De wapens worden onderzocht op sporen, herkomst en de politie bekijkt hoe lang de wapens op het perceel hebben gelegen. Vooralsnog is er niemand aangehouden.

Onderzoek na wapenvondst in Zwolle afgerond

Gemaakt: Vrijdag, 11 september 2020 18:16

ZWOLLE - De politie heeft vrijdagmiddag 11 september het onderzoek op een bosperceel aan de Schellerdijk afgerond. Het bosperceel is dinsdagavond afgezet en vervolgens bewaakt in verband met een wapenvondst. Voor dit onderzoek zijn verschillende specialisten ingezet. Het onderzoek naar de herkomst van de wapens gaat onverminderd door.


Bij het aantreffen van vuurwapens is het gebruikelijk dat er specialisten worden ingezet. Als het gaat om munitie en/of vuurwapens is er altijd een gevaarzetting en een kans op explosies. Dat is dan ook de reden dat er medewerkers van Defensie werden ingezet. De gevonden wapens worden op dit moment onderzocht en de politie doet grondig onderzoek naar de herkomst ervan.

 

Uit veiligheid voor iedereen
Districtschef Ramon Arnhem complimenteert alle betrokkenen voor hun inzet: "De afgelopen dagen is er hard gewerkt door Defensie, medewerkers van de opsporing en het basisteam Zwolle. Er zijn ook collega's uit andere eenheden ingezet voor de bewaking van het bosperceel. Dat was noodzakelijk voor de veiligheid van de omwonenden, inwoners van Zwolle en de mensen die er aan het werk waren.

 

Burgemeester Peter Snijders: "Ik kan mij goed voorstellen dat deze vondst wijkbewoners heeft bezig gehouden. Zij hebben een aantal dagen en nachten politie en medewerkers van defensie in hun omgeving gezien. Ik ben blij dat deze wapens nu in handen zijn van de politie en daarmee zijn veiliggesteld. We willen dat Zwolle veilig is, een plek waar criminaliteit altijd wordt aangepakt en deze vondst heeft hieraan bijgedragen."

 

Bestrijding criminaliteit
De vondst en de inzet van de politie en andere specialisten hebben ook tot veel vragen geleid. "We doen heel zorgvuldig onderzoek naar de wapens en de herkomst ervan. Dat kost tijd en vraagt ook om terughoudendheid van onze kant in belang van het onderzoek. Wapens zijn vaak gelieerd aan ondermijnende criminaliteit en dat pakken wij hard aan. Dit willen wij graag doen met een brede veiligheidscoalitie. Daarbij heb ik het niet alleen over onze partners. Ook de inwoners van Zwolle en het gehele district IJsselland kunnen ons helpen om criminaliteit aan te pakken om met ons te zorgen voor een veilige en leefbare omgeving", aldus Ramon Arnhem.

 

Vervolgonderzoek
De politie kan tips en informatie over deze vondst goed gebruiken. Heeft u de afgelopen maanden iets verdachts gezien rondom het bosperceel aan de Schellerdijk? Of heeft u andere informatie die verband kan houden met deze vondst? Neemt u dan alstublieft contact op met de politie. Dit kan via het algemene nummer 0900-8844. U kunt ook bellen met 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of met het Team Criminele Inlichtingen (TCI) via 079-3458999. Als een van de weinige afdelingen binnen de politie, mag het TCI de identiteit van haar bronnen afschermen. Voor uw veiligheid, zijn uw personalia enkel bekend binnen het TCI. Uw personalia worden niet gedeeld met anderen binnen en buiten de politie.

Vrouw ernstig gewond bij explosie in woning aan de Puntmos in Zwolle

Gemaakt: Zaterdag, 12 september 2020 16:51

ZWOLLE - In de nacht van vrijdag 11 september op zaterdag 12 september werd de politie gealarmeerd over een explosie bij een woning. Hierbij raakte een vrouw in de woning gewond. De politie zoekt getuigen.


De politie werd kort na middernacht gealarmeerd over de explosie bij een woning aan de Puntmos in Zwolle. Ter plaatse bleek forse zichtbare schade aan de voordeur van de woning. Eerste onderzoeksresultaten sluiten het gebruik van zwaar vuurwerk niet uit. De bewoonster was op het moment in de gang achter de voordeur toen het projectiel afging. Zij raakte hierdoor zwaar gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht. In de woning zijn ook andere zaken beschadigd geraakt. Behoudens enorm te zijn geschrokken zijn de overige gezinsleden niet gewond geraakt.

 

Onderzoek naar deze laffe daad
De politie heeft kort na aankomst in de omgeving gezocht en heeft met omwonenden gesproken. Ook werd onderzoek verricht in de woning. Uit de eerste bevindingen met getuigen is gebleken dat er kort voor, tijdens of na het incident een aantal mensen wegliep of rende. Hierbij werd hardop gelachen. Het vermoeden bestaat dat dit een groepje jongeren was, aldus getuigen. De politie onderzoekt ook het bestaan van eventuele actuele conflicten met de bewoners en derden als eventueel motief voor deze laffe daad. Er wordt dan ook uitgegaan van het opzettelijk teweeg brengen van een ontploffing door één of meer nog onbekende daders. De recherche onderzoekt de zaak grondig maar doet tegelijktijdig ook de oproep aan verantwoordelijken zich te melden bij de politie.

 

Getuigenoproep
De politie roept getuigen op die we nog niet hebben gesproken. Hebt u iets gezien of gehoord, of weet u meer over wie voor deze verantwoordelijk is? Belt u dan met de politie op 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Belt u dan met Meldt Misdaad Anoniem 0800-7000.

 

Camera's
De recherche is naast getuigen ook op zoek naar camerabeelden in de omgeving van de Puntmos. Hebt u een camera in of aan de woning, een deurbel met camera of een dashcam in de auto? Neemt u dan contact op met de politie op het eerder genoemde telefoonnummer. Deze beelden kunnen van groot belang zijn bij het oplossen van dit misdrijf.

Jongeren gewond bij geweldpleging in winkelcentrum AA-landen Zwolle

Gemaakt: Dinsdag, 15 september 2020 03:20

ZWOLLE - Afgelopen avond, maandag 14 september omstreeks, 20.45 uur, heeft er een openlijke geweldpleging plaatsgevonden in het winkelcentrum in de AA-landen en aan de Gouwe in Zwolle. Hierbij zijn twee jongeren slachtoffer geworden en behoorlijk gewond geraakt.


Bij deze geweldpleging zijn meerdere wapens gezien en een grote groep jongeren (15-30 jaar).

 

Heeft u op genoemde datum en tijd en locaties iets gezien of gehoord óf heeft u in die omgeving de beschikking over camerabeelden, dan hoort de politie dat graag via 0900-8844

Prinsjesdag 2020: 24 miljoen euro voor de Landelijke Agenda suïcidepreventie

Gemaakt: Woensdag, 16 september 2020 18:02

De Rijksoverheid stelt de komende vijf jaar 4,8 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Monique Kavelaars, voorzitter van de Raad van Bestuur van 113 Zelfmoordpreventie: "Deze toekenning van financiële middelen voor suïcidepreventie is een geweldige mijlpaal. Elke dag sterven in Nederland gemiddeld vijf mensen door zelfmoord, elke week gemiddeld een minderjarige. Dat getal moeten we met elkaar omlaag brengen. Staatssecretaris Paul Blokhuis zet hiermee in op duurzame suïcidepreventie, die maatschappelijk breed gedragen wordt en waarvan diverse (landelijke en regionale) programma's deel uit zullen maken. 113 Zelfmoordpreventie wil samen met tal van partners binnen en buiten de zorg werken aan minder suïcidepogingen en minder suïcides."

 

De Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025: een integrale netwerkaanpak
In deze derde landelijke Agenda Suïcidepreventie staat versterking van de netwerkaanpak centraal zodat nog meer mensen, bedrijven en organisaties zich aansluiten. Suïcidepreventie wint aan slagkracht met een integrale netwerkaanpak, waarbij partners de eigen expertise en die van netwerken combineren. Kavelaars: "Als 113 geloven we dat we met een breed gedragen aanpak, in samenwerking met tal van bedrijven en (zorg)organisaties in diverse sectoren zelfmoord beter kunnen voorkomen. Als we gezamenlijk inzetten op meer bewustwording, meer gedeelde kennis, praktische handvatten en programma's in onder andere het onderwijs, de zorg en het sociaal economische domein kunnen we het hoge aantal suïcides terug dringen. Juist nu en de komende jaren waarin mensen als gevolg van de effecten van de coronacrisis extra hard getroffen worden door financiële problemen, sociaal isolement en waarin de al kwetsbare mens geraakt wordt, moeten we krachten bundelen en proactief anticiperen op de gevreesde groei in suïcidaliteit. De Nederlandse overheid laat via VWS met deze keuze zien dat zij streeft naar minder zelfmoord. Ik hoop van harte dat ook andere organisaties en het bedrijfsleven zich hiervoor hard gaan maken. Zelfmoordpreventie, doe je samen." In oktober zal de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025 gedeeld worden met de Tweede Kamer.

 

17 miljoen gatekeepers
Uit onderzoek blijkt dat praten over gedachten aan zelfmoord levens kan redden. In de Landelijke Agenda wordt daarom ingezet op beroepsgerichte campagnes binnen en buiten de zorg en publiekscampagnes om meer bewustwording te realiseren en Nederlanders te stimuleren het gesprek te voeren over dit moeilijke onderwerp. Eén van de middelen daartoe is de gratis online training suïcidepreventie voor elke Nederlander op www.vraagmaar.nl In een uur tijd leren deelnemers te signaleren, het bespreekbaar maken van zelfmoordgedachten en te verwijzen naar hulp.

 

Financiering Landelijke Agenda Suïcidepreventie versus Instellingssubsidie 113 Zelfmoordpreventie
De financiering van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie betreft middelen ten behoeve van preventieprogramma's onder leiding van 113 Zelfmoordpreventie al dan niet in samenwerking met en uitgevoerd door diverse andere (zorg)organisaties. De financiering van 113 Zelfmoordpreventie valt hier niet onder. Kavelaars: "We gaan er vanuit dat toekomstgerichte financiering van 113 als organisatie voor zelfmoordpreventie voldoende stevig blijft, ook in de nasleep van corona."

Met grof geweld ingebroken bij opticiens in Zwolle, Deventer en Apeldoorn

Gemaakt: Woensdag, 16 september 2020 18:19

APELDOORN / ZWOLLE / DEVENTER - De politie onderzoekt een drietal inbraken bij opticiens in Zwolle, Deventer en Apeldoorn. Bij de inbraken vernielden de daders met grof geweld ruiten om binnen te komen.

 

Zwolle
Op dinsdag 14 juli is een opticien aan de Groot Wezenland slachtoffer geworden van inbraak. Hierbij zijn verschillende brillen van het merk Cartier gestolen. Getuigen zagen de daders wegrijden in een zwarte auto (cabrio model).

 

Deventer
Diezelfde nacht vond een inbraak plaats bij een opticien aan de Keizerstraat in Deventer. De buit bestond bij deze inbraak eveneens uit Cartier (zonne)brillen. Bij deze inbraak maakten de daders gebruik van een scooter.

 

Apeldoorn
Op donderdag 30 juli kreeg een opticien aan de Hoofdstraat in Apeldoorn 's nachts ongewenst bezoek. Ook hier hadden de daders het voorzien op brillen van het merk Cartier.

 

Vragen
Wie kan iets vertellen over deze inbraken?
Wie kent de personen op de beelden? Eventueel in combinatie met de zwarte auto?
Wie kan iets zeggen over de gestolen (zonne)brillen? Misschien zijn ze ergens te koop aangeboden?

Twee verdachten aangehouden voor drugshandel

Gemaakt: Zaterdag, 19 september 2020 18:37

ZWOLLE - Vrijdagavond 18 september 2020 zijn omstreeks 20.50 uur twee verdachten, een 24-jarige vrouw uit Zwolle en een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangehouden voor handel in harddrugs. Ze zijn ingesloten voor verhoor.


Agenten zagen dat de verdachten vanuit een auto op de Dommel vermoedelijk drugs verkochten. Daarop werden beide verdachten aangehouden op de Rijnlaan. Ook werd de woning van één van de verdachten doorzocht. Daarbij trof de politie een hoeveelheid vermoedelijk harddrugs, softdrugs en een contant geldbedrag aan. De politie doet verder onderzoek.

Auto raakt van de A28 bij Harderwijk en knalt tegen boom

Gemaakt: Zondag, 20 september 2020 17:21

HARDERWIJK - Op de A28 bij Harderwijk heeft zondagmiddag een ernstig ongeluk plaatsgevonden. Een auto raakte door nog onbekende reden van de weg en belandde op zijn kant tegen een boom. De snelweg richting Zwolle is voorlopig afgesloten.


Het ongeval gebeurde rond 16.15 uur. Er werden direct meerdere hulpdiensten opgeroepen, waaronder een helikopter.

 

Een van de inzittenden raakte bekneld en kon pas na zo'n drie kwartier worden bevrijd. Het is nog niet bekend hoe het slachtoffer eraan toe is. Het ongeluk trok veel bekijks vanaf een naastgelegen viaduct.

De ANWB verwacht dat de weg om 19.00 uur weer vrij kan worden gegeven. Verkeer krijgt het advies om te rijden via Apeldoorn, over de A1 en A50.

Vrachtwagen vol biggetjes strandt op A50 bij Epe na brand

Gemaakt: Maandag, 21 september 2020 02:23

EPE - De brandweer is zondagavond om 23.15 uur met twee voertuigen uitgerukt voor een vrachtwagenbrand op de A50 richting Apeldoorn, ter hoogte van Epe. Achter de cabine van een vrachtwagen die varkens vervoerde, heeft een korte tijd brand gewoed. Door snel ingrijpen van de vrachtwagenchauffeur en de brandweer is erger kunnen voorkomen.

 

Omdat de vrachtwagen niet meer zelfstandig verder kon rijden moest deze worden afgesleept door de berger. Door het incident is de invoegstrook richting Apeldoorn tijdelijk dicht geweest. Dit zorgde voor war verkeershinder.

 

De oorzaak van de brand, is vermoedelijk kortsluiting. Zowel de vrachtwagenchauffeur als biggetjes bleven ongedeerd.

Politie Zwolle zoekt donkergekleurde BMW stationwagon na verkeersconflict op de Nieuwe Veerallee

Gemaakt: Maandag, 21 september 2020 16:55

ZWOLLE - Gisteren, zondag 20 september 2020 omstreeks 17.30 uur heeft er op de IJsselallee en de Nieuwe Veerallee een verkeersconflict plaats gevonden. Het verkeersconflict ontstond op de IJsselallee en ging verder over de Nieuwe Veerallee waar het uitliep op een confrontatie ter hoogte van de kruising Nieuwe Veerallee - Willemsvaart.


Hierbij waren betrokken een Oranje kleurige Volkswagen Polo en een donkergekleurde BMW stationwagon. Naar het laatste voertuig is de politie op zoek. Mocht u informatie hebben over de donkerkleurige BMW stationwagon neem dan contact op met politie Zwolle via 0900-8844.

Houten chalet in brand op camping ‘t Haasje bij Olst

Gemaakt: Dinsdag, 22 september 2020 15:23

OLST - Op dinsdag 22 september rond 7:15 uur is brand ontstaan in een chalet op camping ‘t Haasje aan de Fortmonderweg in Olst. Het betrof een onbewoonde chalet.

 

De brand zorgde voor een flinke rookontwikkeling. Meerdere brandweerwagens zijn opgeroepen naar de brand. Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend.

Politie Zwolle houdt twee mannen aan voor openlijke geweldpleging en poging doodslag

Gemaakt: Zondag, 27 september 2020 19:23

ZWOLLE - In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 september kreeg de politie een melding van een vernieling aan een auto aan de Burgemeester Roelenweg in Zwolle. Een man stond daar met zijn auto samen met een andere persoon toen er een andere auto aan kwam rijden.

 

In de auto zaten twee mannen. Beiden kwamen naar hem toe en begonnen een gesprek met de man. De man kende de beide mannen niet en aangezien hij de wending die het gesprek nam niet vertrouwde, ging hij daarom in zijn auto zitten. Vervolgens begonnen beide mannen op een raam van de auto te slaan en tegen de auto te schoppen. Een van de mannen pakte een putdeksel uit de straat en gooide dit op de voorruit van de auto terwijl de man nog in de auto zat. Vervolgens gingen de beide mannen er in de auto vandoor. Later in de nacht zag de politie de auto van de beide mannen rijden op de Nieuwe Deventerweg in Raalte. Op de kruising met de Wesdorplaan gaf de politie de auto een stopteken. Vervolgens hield de politie de beide inzittenden, een 38-jarige en een 24-jarige man, beide afkomstig uit Deventer, aan voor openlijke geweldpleging en poging tot doodslag.

Maandag waarschijnlijk geen treinverkeer tussen Amersfoort en Zwolle door uitgelopen werkzaamheden

Gemaakt: Zondag, 27 september 2020 19:51

AMERSFOORT / ZWOLLE - Tussen Amersfoort Vathorst en Putten rijden tot zeker maandagmiddag bussen in plaats van treinen. De vernieuwing van vier wissels in Nijkerk kost meer tijd dan gepland. Dat is het gevolg van tegenvallers zoals defect materieel op een moeilijk bereikbare locatie met als gevolg logistieke beperkingen. Reizigers wordt aangeraden vlak voor vertrek een reisplanner te raadplegen voor een actueel advies.

 

De werkzaamheden in Nijkerk zijn gestart in de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 september. Het werk zou maandagochtend 28 september om 05:00 uur gereed zijn. Inmiddels is duidelijk dat de aannemer Strukton Rail meer tijd nodig heeft om het werk af te ronden. ProRail betreurt de hinder die reizigers hiervan ondervinden en zal deze uitloop op een later moment met de aannemer grondig evalueren.

 

Omreizen geen optie
Soms komt de NS nog wel eens met het advies een andere route te nemen. Dat zal op dit traject niet echt veel tijdwinst opleveren, want die mogelijkheden zijn er niet echt.

 

Bijgaande foto's tonen de werkzaamheden in Nijkerk. De vertraging werd veroorzaakt door aannemer Strukton Rail en niet door aannemer BAM Infra Rail.

Vals geld aangetroffen bij snelle automobilist op de N50

Gemaakt: Maandag, 05 oktober 2020 17:07

KAMPEN - Zondagavond zagen agenten een automobilist met hoge snelheid over de N50 tussen Kampen en Hattem rijden. Hiervoor werd hij staande gehouden. In verband met een vermoeden van rijden onder invloed van drugs wilden de agenten een speekseltest afnemen maar eerst werd de bestuurder gefouilleerd. Naast een niet verboden mes en een kleine hoeveel softdrugs, troffen zij 8 valse briefjes van 50 euro aan. Hierop de verdachte aangehouden. De speekseltest gaf twee soorten drugs aan en dus werd overgegaan op een bloedproef.

 

Het geld werd in beslag genomen en nadat de verdachte gehoord was, mocht hij met een rijverbod van 24 uur, met een proces verbaal voor snelheid (>30 te hard) en proces verbaal voor het voor handen hebben van vals geld naar huis.

Onrust op social media over avondklok en verboden amateursportwedstrijden

Gemaakt: Maandag, 05 oktober 2020 19:41

NEDERLAND - Op sociale media gaat een lijst rond met nieuwe besluiten coronamaatregelen. Dit is onjuiste informatie. Het is te betreuren dat mensen via deze wijze nepnieuws verspreiden en onrust veroorzaken.

 

Alle actuele informatie over de coronamaatregelen vind je op deze website.

Geen spoed, wel brandweer ter plaatse? Bel 0900-0904!

Gemaakt: Zondag, 11 oktober 2020 01:16

NEDERLAND - Maandag 12 oktober wordt het telefoonnummer voor 'geen spoed, wel brandweer ter plaatse' landelijk gelanceerd. Het telefoonnummer hiervoor is 0900-0904.


Heeft een inwoner de brandweer nodig, maar is het geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situatie? Dan belt de inwoner vanaf 12 oktober 0900-0904. Op die manier blijft 112 vrij voor alle levensbedreigende situaties. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties.


Het nummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar. Na het inspreken van de plaatsnaam wordt de beller doorverbonden met de regionale meldkamer van de brandweer.


Situaties waarvoor dit telefoonnummer bedoeld is, zijn geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan: een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt, een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan of een vermoeid paard dat niet meer zelf uit de sloot kan komen. Zeker bij storm- en wateroverlast kan dit telefoonnummer helpen om 112 vrij te houden voor noodsituaties.

Nieuwe Corona maatregelen; Horeca moet vanaf woensdag deuren sluiten

Gemaakt: Dinsdag, 13 oktober 2020 19:11

NEDERLAND - De cafés en restaurants gaan weer dicht. Alle horecagelegenheden in Nederland moeten woensdag de deuren sluiten, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag op een persconferentie. Ook mag er in heel Nederland na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht worden. 

 

Amateursport

Alle amateursport in teamverband, in een groep groter dan vier personen, boven 18 jaar komt stil te liggen. Daarnaast wordt een niet-medisch mondkapje verplicht in binnenruimte vanaf 13 jaar. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die het kabinet dinsdagavond heeft aangekondigd.

 

Aanpak

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal te controleren, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen zijn we binnen een paar weken terug naar af. Alleen als we allemaal de basisregels naleven kunnen we corona onder controle krijgen.

Meerdere cellen ontruimd tijdens brand bij politiebureau Zwolle

Gemaakt: Woensdag, 14 oktober 2020 02:40

ZWOLLE - Op dinsdag 13 oktober rond 22:40 uur was een brandmelder geactiveerd bij het politiebureau aan de Koggelaan in Zwolle. Al snel werd duidelijk dat er daadwerkelijk brand was.

 

De brand werd opgeschaald naar het sein 'middelbrand'. Meerdere cellen moesten ontruimd worden. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend. Mogelijk is de brand ontstaan in een ketel. Meerdere brandweerwagens zijn aanwezig. De politie heeft zojuist bevestigd dat het cellencomplex ontruimd is.

 

De gevangenen worden elders in een ander cellencomplex ondergebracht. Het zou gaan om een brand in de technische ruimte. Naar de oorzaak wordt onderzoek gedaan. Er raakte niemand gewond.

Schietincident bij parkeergarage aan de Capellenstraat in Zwolle

Gemaakt: Woensdag, 14 oktober 2020 19:33

ZWOLLE - Op woensdag 14 oktober rond 17:40 uur heeft een schietincident plaatsgevonden bij een parkeergarage aan de Capellenstraat in Zwolle. De omgeving is afgezet door de politie. A

 

genten zijn een onderzoek gestart. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. De aanleiding voor het schietincident is niet bekend.

Automobiliste belandt in sloot langs de N377 in Slagharen

Gemaakt: Vrijdag, 16 oktober 2020 18:51

SLAGHAREN - Vrijdagmiddag 16 oktober is een automobiliste met haar voertuig op de N377 van de weg geraakt en in de sloot terechtgekomen. Het slachtoffer raakte gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

 

Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. De auto is vermoedelijk total loss en werd door een bergingsbedrijf weggesleept.

Ambulancehelikopter gaat vanaf maandag weer corona patiënten vervoeren

Gemaakt: Vrijdag, 16 oktober 2020 21:34

NEDERLAND - Net als in het voorjaar gaat MAA (Medical Air Assistance) weer helpen bij het vervoer van coronapatiënten. MAA zet een ambulance-helikopter in om patiënten van intensive cares te vervoeren naar ziekenhuizen elders in het land of Duitsland. Hiervoor wordt de reserve ambulanceheli gebruikt, die ook vliegt voor patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden.

 

De ambulance-heli zal vliegen vanaf de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Het academisch ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen zorgt samen met mobiele teams van andere ziekenhuizen voor de bemanning met een spoedarts en een speciale verpleegkundige.

 

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) selecteert welke patiënten naar Duitsland worden gebracht. Daar zijn op dit moment op intensive care-afdelingen 71 bedden beschikbaar voor Nederlanders. Waarschijnlijk worden dit weekeinde al patiënten met een ambulance over de weg naar Duitse ziekenhuizen gebracht.

Zwollenaar (19) aangehouden in verband met explosie Puntmos

Gemaakt: Maandag, 19 oktober 2020 14:55

ZWOLLE - In het onderzoek naar de explosie aan de Puntmos is maandagochtend een 19-jarige Zwollenaar aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het incident.

 

De explosie vond plaats in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 september. Een vrouw raakte hierbij ernstig gewond. De zaak kreeg aandacht in het landelijke opsporingsprogramma Opsporing Verzocht en het regionale programma Onder de Loep. Hier kwamen verschillende tips op binnen. De verdachte is ingesloten voor verhoor.

Mannen uit Urk, Kampen en Zwolle aangehouden na vondst 300 kilo cocaïne op snelle motorboot

Gemaakt: Woensdag, 21 oktober 2020 16:58

ZWOLLE - De politie heeft dinsdag 20 oktober in de haven van Breskens in een verborgen ruimte op een snelle motorboot ongeveer 300 kilo cocaïne ontdekt. Niet veel later spoelde op het strand bij Zoutelande een tas aan met ongeveer vijftig kilogram cocaïne. Het vermoeden bestaat dat beide partijen drugs met elkaar te maken hebben, want de drugs aan boord van de motorboot zijn vermoedelijk uit de Westerschelde gevist, nadat de cocaïne vanaf een vrachtschip overboord is gezet. Waarschijnlijk koerste dit schip richting Antwerpen. De bemanning van de snelle motorboot, drie mannen uit Urk, Kampen en Zwolle zijn aangehouden. De cocaïne en de boot zijn in beslag genomen.


Rechercheurs van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kwamen in een onderzoek, onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, de drugs op het spoor. Er hebben doorzoekingen in de woningen van de mannen plaatsgevonden evenals een verblijf op een camping in Emst. Bij deze doorzoekingen is een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. De mannen uit Urk (32 jaar), Kampen (55 jaar) en Zwolle (31 jaar) worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten in alle beperkingen, waardoor ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Vanaf middernacht landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee

Gemaakt: Donderdag, 22 oktober 2020 19:36

NEDERLAND - Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt per 23 oktober 2020 om 00:00 uur voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een recente vondst van zes dode knobbelzwanen in Kockengen (Utrecht) waarvan na een test bij twee kadavers vogelgriep is vastgesteld van een hoogpathogene variant (HPAI van het serotype H5N8). Inmiddels wordt ook een dode smient uit dezelfde omgeving getest voor vogelgriep. Nader onderzoek moet nog aantonen of dit ook HPAI H5N8 of een ander serotype betreft.

 

Advies deskundigengroep dierziekten
Minister Schouten heeft de deskundigengroep dierziekten gevraagd de bevindingen te beoordelen. De deskundigengroep concludeert dat het virus van de besmette knobbelzwanen hoogstwaarschijnlijk uit Rusland afkomstig is en met trekvogels naar Nederland is gebracht. Daar zijn de afgelopen maanden veel meldingen van HPAI geweest. Veel watervogelsoorten leven in groepen in deze tijd van het jaar. Onder deze omstandigheden kan een virus zoals HPAI H5N8 relatief gemakkelijk spreiden onder wilde watervogels.

 

Maatregelen naar aanleiding van het advies
De deskundigengroep schat in dat het risico op een introductie op een pluimveebedrijf nu hoog is. Daarom heeft de minister van LNV een landelijke ophokplicht ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raken door virus uit wilde vogels. Pluimveebedrijven met een uitloop (vrije-uitloop en biologische) hebben namelijk een grotere kans om vogelgriep in te slepen. Daarnaast worden eendenbedrijven verplicht het strooisel, dat in de stal gebruikt wordt, zo op te slaan dat het ontoegankelijk is voor wilde vogels en bij het aanbrengen van het strooisel in de stal te voorkomen dat materiaal van het erf in de stal terecht kan komen. Het ministerie van LNV zal het insleeprisico regelmatig laten beoordelen.

 

Maak melding van dode wilde vogels
Het is in de huidige situatie van belang dat vondsten van dode wilde vogels worden gemeld bij de daarvoor bestemde instanties.

Automobilist rijdt met afgeplakte platen over de A28 bij Zwolle

Gemaakt: Maandag, 26 oktober 2020 19:15

ZWOLLE - Maandagmiddag zagen agenten een auto rijden waarvan de kentekenplaten (voor en achter ) afgeplakt waren met gele tape. Bovendien was de bestuurder aan het kleven. De afstand tussen zijn voorligger en zijn eigen auto was 3-5 meter bij een snelheid van 80 km/u. Voor het kleven kreeg de bestuurder een bekeuring.

 

Het onherkenbaar maken van een kenteken is een verkeersmisdrijf. De politie heeft uiteraard proces-verbaal opgemaakt.

Politie ontmantelt drugslab voor crystal meth in Emst

Gemaakt: Dinsdag, 27 oktober 2020 15:55

EMST - De politie heeft op maandag 26 oktober een drugslab ontdekt in een pand aan de Oranjeweg in Emst. Agenten troffen daar een lab dat was ingericht voor de productie van crystal meth. Er zijn drie mannen aangehouden.

 

Meerdere aanwijzingen die duidden op de productie van drugs in het betreffende pand waren reden om onderzoek te doen. Er bleek inderdaad dat er een lab zat dat nog in werking was. Er zijn verschillende middelen gevonden voor de productie van crystal meth. Er werden drie mannen in het pand aangetroffen die direct zijn aangehouden. Het gaat om mannen in de leeftijd van 34, 36 en 37 zonder vaste woon- of verblijfplaats.

 

Op dinsdag 27 oktober zijn we begonnen met het ontmantelen van het lab samen met de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). De LFO is een ondersteunende forensische afdeling binnen de politie die getraind en uitgerust is om zo’n lab op een veilige manier te ontmantelen.

 

Hoe kunt u een drugslab herkennen?

De productie van (synthetische) drugs brengt ontzettend veel gevaren met zich mee voor iedereen in de omgeving. Het is daarom niet voor niks dat de politie zich volop inzet op dit soort onderzoeken. U kunt ons daarbij helpen! Heeft u vermoedens van een drugslab? Meld dat dan bij ons. Aan de volgende punten kunt u een drugslab herkennen:

  • Er moet stromend water zijn en elektriciteit;
  • De locatie moet goed afsluitbaar en afgeschermd zijn. Vaak zijn inkijkmogelijkheden geblindeerd;
  • De locatie moet goed bereikbaar zijn met (grotere) voertuigen.
  • De geurstoffen en de productielocatie ruiken chemisch. Meestal kunt u ook goed oplosmiddelen (onder andere aceton) ruiken. Regelmatig zitten drugslabs ook in de buurt van ‘stinkende’ buren zoals fabrieken en/of boerderijen (mestlucht).
  • Ga er nooit vanuit dat zolang u nog geen chemische geur ruikt, dat u veilig bent. Zorg dat u direct naar buiten gaat, zodra u een vermoedelijk drugslab ontdekt hebt.

 

Wat kunt u doen als u een drugslab ontdekt?

Er zijn een aantal dingen waar u dan aan kunt denken:

  • Vindt u een mogelijke productieplaats, ga dan niet zelf aan de slag en vernietig geen sporen voor de politie.
  • Breng uzelf in veiligheid. Er is altijd gevaar voor giftige stoffen, gassen, brand en/of ontploffing.
  • Alarmeer de politie via 112 op enige afstand van het lab i.v.m. brand- en explosiegevaar en geef uw exacte locatie door en of er eventueel sprake is van brand of zichtbare rook. De politie zal, zo nodig, de brandweer en/of de LFO inschakelen.
  • Wilt u liever anoniem melding maken? Bel dan met ‘Meld Misdaad Anoniem’ via 0800-7000.
  • Als de situatie of omgeving buiten het lab veilig is, kunt u mogelijk bijzonderheden vastleggen, zodat u deze kunt meegeven aan de politie wanneer deze ter plaatse komt. Denk aan het noteren van nummerborden, beschrijvingen van vervoermiddelen en personen, en andere opvallende activiteiten.

Maximaal 30 kilometer per uur in hele bebouwde kom

Gemaakt: Dinsdag, 27 oktober 2020 19:15

DEN HAAG - In de bebouwde kom zou een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur de norm moeten zijn, met mogelijke uitzonderingen voor doorgaande wegen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie van GroenLinks en de SGP, die daartoe oproept. De maximumsnelheid in de bebouwde kom is nu nog 50 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven.

 

De veiligheid gaat erop vooruit als automobilisten binnen de bebouwde kom minder hard rijden. Vooral kinderen hebben weinig kans om te overleven bij een botsing waarbij de auto 50 kilometer per uur rijdt. "De kans op ongelukken is 3,5 keer kleiner als we iets zachter rijden. Veel veiliger voor voetgangers, fietsers en kinderen", verklaart Suzanne Kröger van GroenLinks.

 

Het voorstel werd met grote meerderheid aangenomen. Onder meer de regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie stemden voor. De minister moet nu duidelijk maken wat ze met het voorstel gaat doen.