Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 11:07:04 Bon-07 Ass. Pol (lekk. Gev. Stof) Place Vendome Geb Bedr Verz Geb Dokter Van Deenw... Prio Middel Eenheid | Brandweer Noord en Oost-Gelderland...
dinsdag 01 december 2020

Archief

Felle brand verwoest chalet op camping Het Haasje op Fortmond

Gemaakt: Zondag, 07 juni 2020 16:55

FORTMOND - Op camping Het Haasje op Fortmond, nabij Olst en Wijhe, heeft zondagochtend 7 juni een felle brand gewoed. Een houten chalet werd compleet verwoest.

 

De brand werd ontdekt door een jongeman die op weg was naar huis. Hij fietste langs de camping en zag rook boven de bomen uitkomen. De voorbijganger wist hoe laat het was en belde de hulpdiensten.

 

De bewoners van het chalet waren niet aan aanwezig toen de brand uitbrak. Er vielen dan ook geen gewonden. De brandweerploegen van Olst en Wijhe bestreden de brand. Men wist uitbreiding naar andere chalets te voorkomen. De oorzaak van de brand is vooralsnog niet bekend.

Black Lives Matter-demonstratie in Zwolle

Gemaakt: Zondag, 07 juni 2020 18:11

ZWOLLE - In Zwolle zijn zondagmiddag demonstraties tegen racisme en racistisch politiegeweld gehouden. De oproep voor de Black Lives Matter-demonstratie in Zwolle kwam van de lhbti-organisatie Zwolle Pride.

 

Op Facebook hadden bijna 500 mensen gezegd dat ze meedoen. De gemeente wilde in verband met de coronarichtlijnen maximaal 2400 mensen toelaten. Dat aantal werd bereikt.

 

Hardekernsupporters

Zo'n 50 mensen die mee wilden doen aan de demonstratie zijn door de politie tegengehouden. Volgens de politie ging het om supporters van verschillende voetbalclubs. De politie kon hen weigeren op grond van een noodverordening. Die was speciaal bedoeld voor hardekernsupporters van PEC Zwolle en SC Cambuur uit Leeuwarden.

Autoverhuurders verwachten run op huurauto’s

Gemaakt: Zondag, 07 juni 2020 19:33

Nu bekend is dat de grenzen van de meeste landen in Europa vanaf 15 juni weer geleidelijk opengaan, kunnen er eindelijk weer vakantieplannen gemaakt worden. Omdat veel reizigers zonder eigen vervoer liever het openbaar vervoer lijken te mijden, verwachten autoverhuurders een run op het veilige alternatief, de huurauto.

 

Een toename in het aantal aanvragen voor autoverhuur wordt door de branche toegejuicht. Sinds het uitbreken van het virus in Nederland stortte de autoverhuurmarkt volledig in. "Van ruim 800 aanvragen per dag gingen we op het dieptepunt terug naar zo'n 10 aanvragen", zegt Tjeerd Kramer, eigenaar van EasyTerra, een in Leeuwarden gevestigde online prijsvergelijker voor de wereldwijde autoverhuurmarkt. Toch lijkt er voor de autoverhuurders wel licht aan het einde van de tunnel. "We zien nu gelukkig een voorzichtige stijging in het aantal aanvragen en we verwachten op korte termijn weer een run op autoverhuur", geeft Kramer aan.

 

Dit beeld wordt bevestigd door Niall McDevitt, CEO van Auto Europe, een van de grootste partijen op de Europese autoverhuurmarkt. McDevitt geeft aan dat het aantal aanvragen exponentieel daalde vanaf half maart, maar dat hij nu weer voorzichtig positief is. "Deze week groeide het aantal boekingen met 44% in vergelijking tot de week ervoor, maar we zitten nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Voornamelijk in landen waar het aantal COVID-19 gevallen laag is, beginnen mensen weer auto's te huren." Ook McDevitt verwacht deze zomer een stevige groei in het aantal aanvragen voor autoverhuur.

 

De positieve gestemdheid onder de autoverhuurders lijkt niet ongegrond. Mensen willen wel op vakantie, maar geen onnodige risico's lopen; het openbaar vervoer krijgt daarom waarschijnlijk niet de voorkeur. Daarnaast geldt vanuit de overheid nog steeds het advies om het ov alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. "Voor deze reizigers zonder eigen vervoer is het huren van een auto een goed alternatief. We verwachten een groei in aanvragen in Nederland, maar ook zeker in het buitenland. Zo zien we nu al een stijging in landen zoals Spanje, Portugal, Griekenland en Kroatië. Als de grenzen straks weer opengaan, verwacht ik een explosie in het aantal aanvragen", geeft Tjeerd Kramer van EasyTerra aan.

 

Dat het reizen met een huurauto meer 'coronaproof' is dan het reizen met bijvoorbeeld het openbaar vervoer spreekt voor zich: de kans op het oplopen van het virus in een huurauto is kleiner dan bijvoorbeeld in een volle trein of een bus. Daarnaast nemen autoverhuurders aanvullende maatregelen om verspreiding tegen te gaan. Zo worden de huurauto's na inlevering grondig gereinigd. Grote verhuurbedrijven zoals SIXT en Hertz geven aan intensieve, professionele reinigingsmethodes te gebruiken met extra aandacht voor contactonderdelen zoals portiergrepen, het stuur en stoelen.

Brandweer haalt bange kat van het dak in centrum van Kampen

Gemaakt: Dinsdag, 09 juni 2020 20:53

KAMPEN - Op dinsdag 9 juni is de brandweer even voor 20:00 uur in actie gekomen voor een dier in problemen aan de Graafschap in Kampen.

 

Op de dakrand van een woning in het centrum van de stad zat een kat die niet meer naar beneden durfde te komen. Waarschijnlijk is het dier vanuit een raam van zijn huis op het dak terecht gekomen waarna de kat zich niet meer durfde te verplaatsen.

 

De brandweer kwam met een hoogwerker ter plaatse en hielp het bange beestje naar een veilige plek. Via het raam werd de kat weer herenigd met zijn baasjes.

Telefoons en smartwatch buitgemaakt bij insluiping aan de Kortenearstraat in Zwolle

Gemaakt: Zaterdag, 13 juni 2020 15:50

ZWOLLE - Vanmorgen, zaterdag 13 juni 2020, vond er een insluiping plaats aan de Kortenearstraat in Zwolle. De bewoner had de voordeur op een kier laten staan toen hij de hond uit ging laten. Toen hij terugkwam zag hij een persoon wegrennen.


Ter hoogte van de Evertsenstraat is de bewoner hem kwijtgeraakt. De insluiper was licht getint, droeg een zwarte leren jas en een petje. Hij had een vlassig snorretje.

 

Bij de insluiping zijn 3 telefoons en een smartwatch buitgemaakt. Een zwarte Iphone 8, een Iphone XR met geel achterkant en een zilverkleurige Samsung Galaxy S3.

 

Heb je de insluiper gezien of werden de spullen ergens aangeboden? Bel met 0900-8844!

Scooter gestolen vanaf de Willem Barentszstraat in Zwolle

Gemaakt: Zaterdag, 13 juni 2020 16:31

ZWOLLE - Deze morgen, 13 juni 2020, tussen 01.30 en 09.30 uur werd deze scooter weggenomen vanaf de Willem Barentszstraat in Zwolle.

 

Weet je waar de scooter nu is? Dan hoort de politie dat graag via telefoonnummer 0900-8844.

Scooterrijder gaat ervandoor na aanrijding met fietser op de Keucheniusware in Zwolle

Gemaakt: Zaterdag, 13 juni 2020 18:34

ZWOLLE - Op zaterdag 13 juni 2020 omstreeks 16:20 uur heeft er aanrijding plaatsgevonden op de Keucheniusware in Zwolle. De aanrijding vond plaats tussen een fietser en een snorscooter. Hierbij is de fietser ten val gekomen en is de scooterrijder doorgereden na de aanrijding.


De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien wat met dit ongeval te maken heeft dan komt de politie graag met u in contact. U kunt contact opnemen middels het telefoonnummer 0900-8844.

Jongeman gewond bij steekincident op de Grevelingen in Zwolle

Gemaakt: Maandag, 15 juni 2020 21:36

ZWOLLE - Op maandagavond 15 juni heeft de politie rond 20:00 uur een melding gekregen van een steekpartij op de Grevelingen in Zwolle.

 

In de woonwijk bleek een jongeman gewond te zijn geraakt door een onbekend voorwerp. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. Getuigen worden opgeroepen zich te melden bij de politie. Agenten doen ter plekke onderzoek.

 

De politie zoekt drie verdachten, die na het steekincident zijn gevlucht. Het gaat om drie getinte mannen, waarvan één een blauw trainingspak draagt en één een grijs trainingspak. Zij zouden per fiets zijn gevlucht. De politie heeft bij de zoekactie ook Burgernet ingeschakeld.

Brand bij kleedkamers van voetbalclubs in Kampen mogelijk ontstaan door wegbranden van onkruid

Gemaakt: Woensdag, 17 juni 2020 16:14

KAMPEN - Op woensdag 17 juni is er rond 13:00 uur een brand ontstaan in een wand bij een gebouw aan de Maten in Kampen. De brandweer rukte met spoed uit. De wand kon snel geblust worden.

 

In het pand staat veel rook door de brand. Het betreft een gezamenlijk pand van voetbalclubs waar extra kleedkamers zijn. Volgens een omstander heeft de gemeente onkruid weg gebrand in de buurt.

Vrouw om het leven gekomen door omvallende boom tijdens noodweer in Zwolle

Gemaakt: Woensdag, 17 juni 2020 21:43

ZWOLLE - Woensdagavond 17 juni rond 20.10 uur is een boom omgevallen aan de Drapenierlaan in Zwolle. De boom viel op het moment dat een man en vrouw er op de fiets langs kwamen. De vrouw werd geraakt en is ter plaatse overleden. De man bleef ongedeerd.

 

De straat is door de hulpdiensten afgesloten. Ook een traumateam is aanwezig om het ambulancepersoneel te assisteren. Helaas mocht hulp niet meer baten en is het slachtoffer overleden aan haar verwondingen.

Brandweer herdenkt omgekomen collega's met ereteken

Gemaakt: Zaterdag, 20 juni 2020 16:34

NEDERLAND - Op verschillende plekken in het land hebben brandweermannen en -vrouwen hun omgekomen collega's herdacht die zijn omgekomen bij het uitoefenen van brandweerwerk. Dat gebeurde met een speciaal ereteken, waarbij twee brandweerspuiten precies één minuut een ereboog van water maken. Door het zonnige weer kunnen in sommige erebogen een regenboog ontstaan.

 

Online herdenken

Ook online wordt er stilgestaan bij de herdenking. Zo zijn de profielfoto's van een aantal korpsen veranderd in een zwart brandweerlogo op witte achtergrond.

Vier verdachten opgepakt in onderzoek schietincidenten en handel in verdovende middelen in Zwolle

Gemaakt: Zaterdag, 20 juni 2020 17:19

ZWOLLE - Het Team Grootschalige Opsporing (TGO), de Districtsrecherche IJsselland en het politieteam Zwolle zijn al maanden bezig met onderzoeken naar de schietincidenten en handel in verdovende middelen in Zwolle. Eén van die onderzoeken leidde vrijdagavond 20 juni tot de aanhouding van vier verdachten. Eén van de verdachten is ook aangehouden voor betrokkenheid bij een schietincident in oktober vorig jaar op de Klooienberglaan in Zwolle.

 

Doorzoeking
Agenten hielden vrijdagavond op de Abel Tasmanstraat een 26-jarige man aan. Hij vluchtte weg en gooide tijdens zijn vlucht een vuurwapen van zich af. Het wapen is in beslag genomen. Een andere 27-jarige man is aangehouden op de Eperweg in Heerde. Een 18-jarige verdachte reed in zijn auto over de van Spilbergenstraat. Agenten hielden hem aan en hebben zijn auto in beslag genomen voor onderzoek. Deze drie verdachten zijn aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen.

 

Doorzoekingen
Vervolgens zijn er doorzoekingen geweest in twee woningen, aan de Abel Tasmanstraat en de Klooienberglaan, en twee bedrijfspanden, aan de Telfordstraat en Korte Kamperstraat. Rechercheurs troffen tijdens de doorzoekingen onder andere verdovende middelen, een vuurwapen en geld aan. Er zijn ook gegevensdragers in beslag genomen voor verder onderzoek. De vierde verdachte, een 30-jarige Zwollenaar, was aanwezig in het pand aan de Korte Kamperstraat. Hij is aangehouden nadat er verdovende middelen waren aangetroffen.

 

Schietincident Klooienberglaan
In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 oktober vond een schietincident plaats aan de Klooienberglaan. Een man in een auto werd geraakt in zijn schouder. Deze man, een 27-jarige man uit Zwolle, wordt er van verdacht dat hij die nacht zelf ook met een vuurwapen heeft geschoten. Hij is vrijdagavond aangehouden op de Eperweg in Heerde. Voor het schietincident zijn al eerder verdachten aangehouden. Het gaat om drie mannen uit Zwolle. Dinsdag 23 juni 2020 is er een regiezitting waarbij onder andere dit schietincident aan de Klooienberglaan wordt behandeld.

 

Stoppen zware criminaliteit
Districtschef Ramon Arnhem is trots op de resultaten die de medewerkers van het TGO, de Districtsrecherche IJsselland en het politieteam Zwolle de afgelopen maanden hebben behaald: "Rechercheurs hebben hard gewerkt aan het oplossen van de onderzoeken naar de verschillende schietincidenten in Zwolle. Wij accepteren geen vuurwapengeweld op straat. Dat heeft al geleid tot een aantal aanhoudingen en de onderzoeken gaan onverminderd door. De aanpak van zware criminaliteit, waaronder de handel in de verdovende middelen, heeft topprioriteit. Dat doen wij vanuit verschillende teams en we werken daarin ook samen met onze veiligheidspartners. We gaan voor een veilig en leefbaar district!", zegt Arnhem.

Leerling van basisschool De Wilgenburg door onbekende man vastgepakt

Gemaakt: Zaterdag, 20 juni 2020 17:23

ZWOLLE - Op vrijdagochtend 19 juni rond 10.50 uur is een leerling van basisschool De Wilgenburg aan de Waallaan door een onbekende man vastgepakt.

 

De leerling schrok logischerwijs enorm en wist door veel weerstand te bieden de man die haar vastpakte af te schrikken. De man ging er daarna lopend vandoor vermoedelijk in de richting van het winkelcentrum De Dobbe.

 

De leerling is in de school opgevangen en de politie doet nu onderzoek naar de identiteit van deze man. Verder doet de politie op de locatie van het voorval onderzoek. Ook zal er een buurtonderzoek worden gedaan waarbij mensen gevraagd wordt of ze iets hebben gezien of gehoord.

 

Op dit moment is niet duidelijk wat de intentie was van de man om dit te doen. Dat zal uit het onderzoek moeten blijken.

 

Heeft u iets gezien of gehoord?
Het kan zijn dat rond 10.50 uur, toen de leerling luid om hulp riep, mensen in omliggende woningen of voorbijgangers iets hebben gezien. Misschien hebben mensen in de omgeving van de school (beveiligings)camera's bij hun woning of bedrijf hangen waarop de man te zien is. Dat horen we dan natuurlijk heel graag want dit kan ons helpen met het identificeren van deze man.

 

Heeft u informatie? Help de politie
Beschikt u over camerabeelden of heeft u informatie die de politie bij het onderzoek kan helpen? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Opsporing Verzocht besteedt uitgebreid aandacht aan de dood van Henk Wolters

Gemaakt: Maandag, 22 juni 2020 17:30

ZWOLLE - Dinsdagavond 23 juni wordt in het programma Opsporing Verzocht uitgebreid aandacht besteed aan de moord op Henk Wolters. Hij werd op oudejaarsavond doodgeschoten bij zijn woning aan de Buitengasthuisstraat. In de uitzending worden de laatste uren van Wolters gereconstrueerd en heeft het team een aantal specifieke vragen. Om zoveel mogelijk mensen mee te laten denken, stuurt de politie vanavond een SMS bericht naar 9.300 mensen die rond de tijd van de moord in de directe omgeving aanwezig waren.

 

De uitzendingen van Opsporing Verzocht en Onder de Loep in januari leverden verschillende tips op, die het team heeft uitgelopen. Na aanvullend onderzoek zijn er nieuwe inzichten en aanknopingspunten, waaronder specifieke personen met wie het team graag in contact wil komen.

 

Sms van de politie

Om zoveel mogelijk mensen op de uitzending te wijzen, heeft het rechercheteam besloten een zogenaamde SMS-bom te versturen. ‘We weten grotendeels waar Henk Wolters op 30 en 31 december is geweest. Iedereen die op die dagen ook in die omgeving is geweest, kan iets gehoord of gezien hebben dat van belang is voor het onderzoek en krijgt dus een SMS, met daarin de oproep om morgen naar Opsporing Verzocht te kijken,’ aldus de teamleider van het onderzoek.

 

Dat de politie een sms stuurt is niet uniek. Door mastgegevens te onderzoeken, kan de politie na toestemming van een officier van justitie opvragen welke telefoons op dezelfde mast aanstraalden als de telefoon van het slachtoffer. Het kan dus zijn dat u een SMS ontvangt, terwijl u heel ergens anders woont of het slachtoffer nooit hebt gezien.

 

Nieuwe aanknopingspunten

Na maanden onderzoek en het uitlopen van tips die het team kreeg na eerdere uitzendingen van Opsporing Verzocht en Onder de Loep, heeft het team een aantal aanknopingspunten waarbij ze de hulp van de kijkers kan gebruiken.

  • Op 30 december, de dag voor de moord, is er vermoedelijk rond 18.00 uur een verkeersconflict geweest tussen Wolters en een man op een fiets. Wolters zou hierbij in zijn grijze Opel Agila hebben gezeten. Het conflict zou in de omgeving van de Kamperstraat, de Korte Kamperstraat, de Halve Maanstraat of de Ossenmarkt hebben afgespeeld. Van de man is geen signalement bekend, behalve dat hij een donkere huidskleur heeft.
  • Op 31 december zijn er rond 19.50 uur – zo’n half uur voor de moord - knallen gehoord in de omgeving van de Veemarkt. Hier is onderzoek naar gedaan, maar het team kan niet vaststellen of het wapenschoten zijn of vuurwerk. Het geluid wordt in de uitzending afgespeeld, in de hoop dat iemand weet wat voor geluid het is of wie of wat het veroorzaakte.
  • Op 31 december is er kort na de dood van het slachtoffer een man gezien in de tunnel die de PD verbindt met de wijk Kamperpoort. De man droeg een gewatteerde, donkere jas en had een capuchon op. Hij kan belangrijk zijn in het onderzoek, dus het team komt graag met hem in contact.

 

Er moeten mensen meer weten

‘Dit is een onderzoek waarvan we denken dat er mensen zijn die meer weten’, zegt de teamleider. ‘We willen dit heel graag oplossen. Er is in het wilde weg geschoten midden in een woonwijk. Het is een wonder dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Als iemand meer weet, neem dan alstublieft contact op, desnoods anoniem of vertrouwelijk.’ Vorige week werd bekend dat er een beloning van €15.000 is uitgeloofd voor de gouden tip. ‘Hopelijk motiveert dat mensen om toch informatie te delen.’

 

Vertrouwelijk praten of anoniem melden

Het team begrijpt dat het een behoorlijke drempel kan zijn om over dit soort zaken met de politie te praten. Het slachtoffer werd verdacht van betrokkenheid bij zware criminele activiteiten. Wie informatie heeft en dit met de politie wil delen, kan dat ook vertrouwelijk doen door te bellen met Team Criminele Inlichtingen (TCI). Als enige afdeling van de politie mag deze afdeling de gegevens van de bron voor diens veiligheid afschermen. Uw gegevens worden alleen bekend bij het TCI en niet verder intern of in het dossier gedeeld. TCI is bereikbaar op 079 - 345 89 99.

 

Volledig anoniem melden is ook mogelijk. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie - en dus geen onderdeel van de politie - die niet naar uw gegevens vraagt en uw telefoonnummer niet kan zien. Alleen als uw informatie niet naar u te herleiden valt, wordt uw tip doorgegeven aan de politie, zonder dat uw gegevens ooit bekend worden. MMA is bereikbaar op 0800-7000. U kunt ook volledig anoniem digitaal tippen via www.meldmisdaadanoniem.nl

Brandweer rukt uit na brandmelding bij ForFarmers aan de Botterweg in Zwolle

Gemaakt: Maandag, 22 juni 2020 18:08

ZWOLLE - Op maandag 22 juni is de brandweer rond 15:30 uur opgeroepen voor een brandalarm bij ForFarmers aan de Botterweg in Zwolle.

 

De brandweer schaalde bij aankomst de brand al snel op naar het sein 'middel brand'. Het is niet bekend wat er in brand heeft gestaan. De brandweer was met meerdere wagens aanwezig om de brand te blussen.

Automobilist valt in slaap op de A28 ter hoogte van Wezep

Gemaakt: Zondag, 28 juni 2020 19:09

WEZEP - Een automobilist is zondag in slaap gevallen op de A28 ter hoogte van Wezep. Niemand is bij het ongeval gewond geraakt.

 

De bestuurder reed over de A28 vanaf Zwolle richting Harderwijk. Hulpdiensten zijn met spoed ter plaatse gekomen waaronder de brandweer omdat er mogelijk sprake zou zijn van beknelling maar dat bleek gelukkig niet het geval.

 

De auto waarin de man zat werd gelanceerd door de vangrail waarna de auto in een greppel en berm terecht kwam langs de snelweg.

Automobilist gewond bij botsing tegen vangrail op de A50 bij Hattem

Gemaakt: Zondag, 05 juli 2020 20:54

HATTEM - Een automobilist is zondagavond gewond geraakt nadat hij door nog onbekende oorzaak met zijn auto tegen de vangrail botste in de middenberm. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Het ongeval gebeurde iets na 17.30 uur op de A50 vanaf Zwolle richting Apeldoorn ter hoogte van de op en afrit bij Hattem. De bestuurder kon zelfstandig uit de auto komen maar moest daarna wel per ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht met onbekend letsel.

 

Vanwege het ongeval werd de linkerrijstrook afgesloten. De auto is door een Berger afgesleept.

Bestelbus op zijn kant na botsing met vangrail op A50 bij Emst

Gemaakt: Dinsdag, 07 juli 2020 17:31

EMST - Een bestuurder van een bestelbus is dinsdag 7 juli gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de A50 bij Emst. Het ongeluk gebeurde rond 11.00 uur. De bestelbus kwam op zijn kant terecht na een aanrijding met de vangrail.

 

De bestuurder is onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoeft niet mee naar het ziekenhuis. De linkerrijstrook was tijdens de afhandeling van het ongeval afgesloten.

113 Zelfmoordpreventie bereikbaar via 113 én gratis via 0800-0113

Gemaakt: Dinsdag, 07 juli 2020 19:49

Sinds 1 juli is 113 Zelfmoordpreventie bereikbaar via het telefoonnummer 113. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft zich hard gemaakt voor het beschikbaar stellen van dit telefoonnummer, zodat mensen met suïcidale gedachten beter de weg kunnen vinden naar de hulp van 113 Zelfmoordpreventie. Omdat het telefoonnummer 113 momenteel niet gratis bereikbaar is en 113 op de factuur van bellers ervan verschijnt, is de hulplijn van 113 Zelfmoordpreventie vanaf nu ook bereikbaar op het gratis nummer 0800-0113, bellen naar dit nummer verschijnt anoniem op de factuur. Om te zorgen dat de hulplijn voor iedereen optimaal bereikbaar is, blijft voor de zekerheid ook het ‘oude’ nummer 0900-0113 bestaan. Bellers betalen hiervoor hun gebruikelijke telefoonkosten.  

 

Bereikbaarheid

Mensen die worstelen met suïcidale gedachten en hierover willen praten kunnen 24/7 contact opnemen met de hulplijnen van 113 Zelfmoordpreventie. Naast een telefonisch gesprek kan dit ook via de chat, op www.113.nl. 113 doet er alles aan zo goed mogelijk bereikbaar te zijn. Op piekmomenten kunnen de lijnen bezet zijn en horen bellers een bandje waarin hen wordt gevraagd om in gevallen van levensgevaar met 112 te bellen. Hulpvragers kunnen ook hun gegevens achterlaten om op een rustiger moment te worden teruggebeld. 

 

Verschil tussen 112 en 113

De hulplijn van 113 Zelfmoordpreventie is er om te praten over zelfmoordgedachten of advies te vragen als iemand zich zorgen maakt over een naaste. Wanneer mensen direct hulp nodig hebben van de politie, brandweer of ambulance, bijvoorbeeld mensen die een zelfmoordpoging hebben ondernomen, moeten zij 112 bellen. 113 Zelfmoordpreventie kan zelf geen hulpdiensten naar hulpvragers sturen. Het is belangrijk om het verschil tussen de nummers goed duidelijk te maken, zodat mensen zo snel mogelijk goed geholpen kunnen worden. Deze boodschap horen mensen dan ook in de welkomstboodschap als zij bellen en wordt gecommuniceerd op de website.

 

Anonimiteit 

Bellen met de hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie is altijd anoniem. Dit betekent dat de hulplijn geen contactgegevens kan zien of locatie kan herkennen. Hulpvragers hoeven hun identiteit niet te vermelden bij het chatten of bellen en op facturen van bellers naar 0800-0113 wordt niet weergegeven dat er met de hulplijn is gebeld. Dat geldt ook voor bellers via 0900-0113. Bij het bellen naar het telefoonnummer 113 verschijnt het nummer wel op de factuur.

Graffitispuiter opgepakt in zijn woning in Zwolle

Gemaakt: Donderdag, 09 juli 2020 17:41

ZWOLLE - De politie heeft dinsdag 7 juli in zijn woning in Zwolle een 38-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het opzettelijk vernielen van goederen door middel van het aanbrengen van graffiti op bijvoorbeeld treinen en bouwwerken. De man wordt er van verdacht al jaren graffiti te spuiten en door de hoge verwijderingskosten hebben de verschillende eigenaren van de bouwwerken veel schade geleden.


De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid heeft na de aanhouding ook de woning van de verdachte doorzocht en allerlei zaken die kunnen bijdragen aan het onderzoek in beslag genomen.

Motorrijder zwaargewond bij ongeval op de A28 in Harderwijk

Gemaakt: Vrijdag, 10 juli 2020 16:40

HARDERWIJK - Een motorrijder is vrijdagmiddag 10 juli zwaargewond geraakt bij een ongeval op de A28 in Harderwijk. Het slachtoffer met de ambulance naar de traumahelikopter gebracht die was geland bij strand Horst in Ermelo. De toedracht van het ongeval is nog onbekend. De snelweg was korte tijd volledig afgesloten.

 

Het verkeer kan nu via de vluchtstrook langs het ongeval. Het ongeval gebeurde vanaf Amersfoort richting Zwolle.

Boeren voeren 22 juli actie; "Blijf een dagje thuis"

Gemaakt: Woensdag, 15 juli 2020 19:59

NEDERLAND - Boeren gaan volgende week woensdag opnieuw actievoeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Farmers Defence Force (FDF) hoopt daarbij ook op steun van burgers. "Blijf een dagje thuis".

 

Woordvoerder Sieta van Keimpena zegt tegen Omroep Brabant dat ze met thuiswerken de stikstofuitstoot willen reduceren 'zodat wij ons vee niet ziek hoeven te maken.' Dat is volgens de boeren het gevolg van minder eiwitten in het veevoer, een maatregel van Schouten.

 

De minister wil boeren verplichten om de hoeveelheid eiwit in veevoer tijdelijk te verlagen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. De kabinetsplannen om de uitstoot van ammoniak op deze manier te verminderen leidden deze maand al tot protesten.

Corona-app wordt op 1 september landelijk gelanceerd

Gemaakt: Zondag, 19 juli 2020 16:30

NEDERLAND - Op 1 september is het de bedoeling dat de coronavirus-app ‘CoronaMelder’ in heel Nederland wordt ingevoerd.  De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen en mensen in staat stellen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Voordat de app overal is te gebruiken, worden de komende tijd nog de laatste praktijk- en veiligheidstesten uitgevoerd. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met haar advies.

 

Minister Hugo de Jonge: “We moeten alles op alles zetten om een tweede coronagolf te voorkomen. Met de app kunnen we sneller het virus in de kraag vatten en besmettingen voorkomen. Hoe meer mensen straks de app downloaden, hoe beter. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen.”

 

Het gebruik van de app is geheel vrijwillig en er wordt geen informatie over jou of je locatie opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras. Minister De Jonge komt daarom met een wetsvoorstel die dergelijke situaties verbiedt.

 

De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen. Bij dit reguliere onderzoek vragen medewerkers van de GGD aan mensen die in aanraking zijn geweest met personen die positief zijn getest, of ze zelf klachten hebben. Daarbij gaat de GGD dus af op de contacten die mensen zich nog herinneren en die ze kennen. Voor contactonderzoek is het belangrijk te weten of mensen voor langere tijd dicht bij elkaar waren.

 

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren bij wie ze allemaal in de buurt zijn geweest. De app herinnert die contacten wel. Daardoor bereikt de app mensen sneller dan het reguliere bron- en contactonderzoek. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen mensen eerder worden getest waardoor het doorgeven van de besmetting wordt beperkt.

 

Op 17 augustus wordt de app eerst in de regio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond in de praktijk getest. Op 1 september is het de bedoeling dat de app in alle 25 GGD-regio’s is te gebruiken. De komende weken wordt dit intensief samen met GGD’en voorbereid. De praktijktesten zullen in de regio’s alleen starten wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens een positief advies over de app uitbrengt. Dat advies wordt eind juli verwacht. Ook wordt er voor 1 september nog een veiligheidstest, een zogenoemde ‘Pen-test’, gedaan op de definitieve app. Na de landelijke invoering blijft de app ook voortdurend op veiligheid getest worden.

 

Vanaf 17 augustus komt de CoronaMelder beschikbaar in de appstores, omdat begrenzing tot een regio in de appstores niet mogelijk is. Daarmee is de app voor iedereen te downloaden, maar buiten de testregio’s nog niet volledig bruikbaar.

 

De app functioneert weliswaar na het downloaden technisch volledig en wisselt bijvoorbeeld wel de anonieme codes uit. Het melden van positieve testuitslagen in de app wordt tijdens de testperiode echter alléén in de testregio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond ondersteund door de GGD van die regio. Wie niet in een testregio woont kan overigens wel een melding krijgen na een contact met iemand die wel in een testregio woont en positief is getest op het virus. Deze melding gaat uiteraard gepaard met het bijbehorende handelingsadvies van de GGD.

De app is ‘open source’ ontwikkeld. Dat betekent dat iedereen het proces openbaar kan volgen en mee kan helpen om de app te ontwikkelen. Zo hebben al honderden vrijwilligers via verschillende internetplatforms het bouwteam van het ministerie van VWS kosteloos geholpen met adviezen over het design, de techniek en de gebruiksvriendelijkheid.

 

Op www.coronamelder.nl of op www.rijksoverheid.nl is meer informatie over de app en het proces te vinden.

 

Bron: Rijksoverheid 

Automobilist belandt in de sloot langs de A50 bij Emst [video]

Gemaakt: Zondag, 19 juli 2020 22:04

EMST - De bestuurder van deze Mercedes was zondagavond onderweg naar huis toen hij de macht over het stuur verloor. Hij belandde op de kop in de sloot, langs de A50 bij Emst.

 

Hulpdiensten verzorgden het slachtoffer in de ambulance, een berger trok het voertuig uit de sloot. De man had mazzel en hoefde volgens een videocorrespondent die erbij was niet mee naar het ziekenhuis. Maar zijn auto raakte flink beschadigd.

 

De ABS van de wagen zou het begeven hebben, waardoor hij niet meer goed remmen en van de weg schoot. En dat, terwijl hij bijna thuis was, zo verklaarde de man.

Twee aanhoudingen voor bezit harddrugs bij verkeerscontrole in Zwolle

Gemaakt: Donderdag, 23 juli 2020 16:28

ZWOLLE - Dinsdagavond 21 juli 2020, zagen agenten een voertuig hen tegemoet komen rijden op de Van Wevelinkhovenstraat in Zwolle. Dit voertuig voerde geen verlichting terwijl het donker was. Hierop hebben de agenten een stopteken gegeven waaraan de bestuurder voldeed.


Omdat de inzittenden zich niet konden legitimeren tijdens de controle, werd er een identiteitsfouillering uitgevoerd. Hierbij troffen de agenten een grote hoeveelheid bolletjes drugs en bankbiljetten aan bij twee inzittenden van dit voertuig. Deze 25- en 21 jarige Zwollenaar, werden vervolgens aangehouden.


Tijdens de insluiting op het politiebureau werd er nog meer drugs aangetroffen bij deze personen. De verdenking op handel in drugs wordt door ons onderzocht. Het geld wat men bij zich voerde is dan ook in beslag genomen.

Drie verdachten opgepakt voor ernstig geweldsdelict in Zwolle

Gemaakt: Donderdag, 23 juli 2020 16:45

ZWOLLE - De politie heeft op maandag 20 juli drie verdachten aangehouden voor het plegen van een ernstig geweldsdelict. Op 15 juni 2020 werd namelijk een 19-jarige man uit Zwolle op straat mishandeld en gestoken. Hij raakte hierdoor zwaargewond.

 

Het gebeurde ter hoogte van de Grevelingen rond 20:00 uur. Nadat omstanders 112 belden, werd er meteen een Burgernetactie gestart. Mensen werden gevraagd uit te kijken naar de daders, maar die waren er al vandoor.

 

Uitgebreid rechercheonderzoek
De recherche is meteen een onderzoek gestart. Zo werd er een buurtonderzoek gedaan en werd er gezocht naar camerabeelden. Daarnaast werden getuigen gehoord en ontving de politie een anonieme tip. Dankzij al deze informatie kwam de recherche uit bij de drie verdachten. Op maandag 20 juli werden twee jongens van 16 en één jongen van 15 jaar uit Zwolle aanhouden. In de woning van twee van hen werden enkele messen gevonden. Deze zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

De verdachten zijn woensdag voorgeleid bij de rechtercommissaris.

Testrit met auto eindigt in ongeval op de Lippestraat in Zwolle

Gemaakt: Vrijdag, 24 juli 2020 16:55

ZWOLLE - Op vrijdag 24 juli heeft rond 14:15 uur een ongeval plaatsgevonden op de kruising Kleefstraat / Lippestraat in Zwolle. De aanrijding is ontstaan tijdens een proefrit.

 

Beide auto's hebben flinke schade. Een persoon is gewond geraakt. Het is nog niet bekend of het slachtoffer naar het ziekenhuis hoeft. Waarschijnlijk is het ongeval ontstaan door een voorrangsfout.

Tractor brand in Vollenhove slaat over naar boerderij

Gemaakt: Maandag, 27 juli 2020 16:02

VOLLENHOVE - Maandagmiddag 27 juli rond 13.10 uur is brand ontstaan in een tractor aan de Noordwal in Vollenhove. De brand is overgeslagen naar de naast gelegen boerderij.

 

Om over voldoende materieel en mensen te beschikken is er opgeschaald naar grote brand. Het bluswater werd bij het rioolwaterzuiveringsinstallatie weggehaald. Het vee is op tijd uit de stal gehaald. Het woongedeelte van de boerderij liep veel rook- en waterschade op. Niemand raakte gewond.

No More Ransom: Al 4 miljoen slachtoffers van ransomware gingen de strijd tegen hackers aan

Gemaakt: Maandag, 27 juli 2020 17:35

NEDERLAND - Terwijl de wereld in de greep is van het coronavirus, waren er stilletjes nog een aantal andere virussen rond. Hoewel deze virussen al jaren bestaan, is het aantal gevallen de afgelopen maanden schrikbarend toegenomen en heeft het de cruciale activiteiten van bijvoorbeeld ziekenhuizen en overheidsinstellingen stopgezet. We hebben het hier over ransomware. Maar er is ook goed nieuws: de gratis portal 'No More Ransom' (geen losgeld meer) helpt slachtoffers terug te vechten zonder de hackers te betalen.

 

No More Ransom is het eerste publiek-particuliere samenwerkingsverband in zijn soort en bestaat deze maand vier jaar. Het helpt slachtoffers van ransomware hun versleutelde data te herstellen, zonder dat ze cybercriminelen losgeld moeten betalen. De dienst is te benaderen via nomoreransom.org. Gebruikers doorlopen een aantal stappen die worden aangegeven door de Crypto Sheriff, die vervolgens bepaalt welk type ransomware het apparaat gegijzeld heeft. Als er een oplossing voorhanden is, wordt er een link verstrekt om de decoderingstool gratis te downloaden.  

 

Vier jaar 'No More Ransom'

Het bestrijden van cybercriminaliteit en in het bijzonder ransomware is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van politie, justitie, Europol en ICT-bedrijven. In totaal leveren 163 partners  hun bijdrage aan de No More Ransom portal. De No More Ransom portal heeft sinds z’n lancering 4,2 miljoen bezoekers uit 188 landen geregistreerd en heeft ervoor gezorgd dat zo’n $632 miljoen aan geëist losgeld niet in de zakken van criminelen terecht is gekomen. De in 36 talen beschikbare portal, heeft het afgelopen jaar 28 nieuwe tools toegevoegd en kan nu 140 verschillende ransomware-besmettingen decoderen. 

Voorkomen blijft beter dan genezen

Steeds vaker zijn bedrijven en instellingen het slachtoffer, in tegenstelling tot het verleden waarin vooral random thuiscomputers het doelwit waren.
No More Ransom kan al heel wat mensen en bedrijven die met een ransomware-aanval te maken hebben helpen, maar er zijn vele soorten ransomware waarvoor nog geen oplossing is gevonden. Gelukkig zijn er een paar preventieve maatregelen die mensen zelf kunnen treffen om tegen ransomware te beschermen:

 

  • Bewaar altijd een kopie van belangrijke bestanden op een andere plek: in de cloud, offline op een andere schijf, op een USB-stick of op een andere computer
  • Gebruik een betrouwbare, actuele virusscanner
  • Download geen programma’s van verdachte bronnen
  • Open geen bijlagen in e-mails van onbekende afzenders, zelfs als ze er belangrijk en geloofwaardig uitzien
  • Betaal geen losgeld als u slachtoffer bent.

Auto en fietser met elkaar in botsing op de Eperweg in Heerde

Gemaakt: Dinsdag, 28 juli 2020 16:39

HEERDE - Dinsdagmiddag 28 juli rond 14.20 uur heeft een ongeval plaatsgevonden tussen een auto en fiets op de Eperweg in Heerde.

 

Een auto en fietser zijn met elkaar in botsing gekomen. De fietser is behandeld in een ambulance en hoefde gelukkig niet mee naar het ziekenhuis. Een politieagent heeft geassisteerd om de papierwinkel in te vullen.

 

Hoe het verkeersongeval heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk.