Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 13:03:48 Aanrijding Letsel Stichting Dimence Burgemeester Roelenweg Zwolle Prio Eenheid | Politie IJsselland (Persvoorlichter)
donderdag 09 juli 2020

Archief

Politie zoekt getuigen steekincident Palestrinalaan Zwolle

Gemaakt: Zaterdag, 18 januari 2020 17:37

ZWOLLE - Gisteren is een 40-jarige man uit Kampen gewond geraakt bij een steekincident aan de Palestrinalaan in Zwolle. De man werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de toedracht en vraagt getuigen zich te melden.


Rond 21.45 uur kreeg de politie de melding van het steekincident. Volgens de melder lag er een man gewond voor de portiek van de flat. Het slachtoffer verklaarde dat hij was neergestoken in een woning in de flat. Het slachtoffer kon ontkomen en riep in de portiek van de flat om hulp.

 

Heeft u meer informatie?
We komen graag in contact met personen die vrijdagavond tijdens het steekincident aanwezig waren op de Palestrinalaan of meer informatie hebben over dit steekincident. Heeft u iets gezien of gehoord en heeft u nog niet met de politie gesproken? Neem dan contact met ons op via 0900-8844 of M 0800-7000.

Scooterbestuurder rijdt door na aanrijden voetganger in Zwolle

Gemaakt: Dinsdag, 21 januari 2020 17:19

ZWOLLE - Dinsdag 21 januari omstreeks 09:40 uur heeft er op de Radewijnstraat, kruising Van Schoonhovenstraat in Zwolle een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooterrijder en een wandelaar. De wandelaar is hierbij gewond geraakt.

 

De scooterrijder is doorgereden zonder zijn identiteit bekend te maken. Hij is weggereden in de richting van de Geert Grootestraat.

 

De politie is op zoek naar:

- een blonde jonge jongen met zwarte jas;
- wit met gif groene scooter voorzien van geel kentekenplaatje.

 

Ben jij deze jongen, weet jij wie deze jongen is of herken jij de scooter en weet jij waar deze thuis hoort, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Scooterbestuurder zonder rijbewijs gaat onderuit tijdens achtervolging

Gemaakt: Vrijdag, 24 januari 2020 04:37

ZWOLLE - Na een minuten durende achtervolging tijdens een bromfietscontrole aan de Van Karnebeekstraat in Zwolle ging de bestuurder uiteindelijk zelf, in een bocht op de Van Wevelinkhovenstraat, onderuit. Ook daarna probeerde hij er rennend er vandoor te gaan.

 

Om snel de achtervolging lopend te kunnen vervolgen werd de motor snel maar toch voorzichtig neergelegd waarbij geen schade ontstond.‬ Kort hierop kwam de verdachte uit Zwolle al rennend ten val en werd aangehouden.


De jongeman had geen rijbewijs en was hiervoor al drie keer eerder bekeurd. Nu dus weer. Verder pv ter zake artikel 5 van de Wegenverkeerswet, negeren stopteken en snelheid (56 ipv 25)
Bromfiets in beslag genomen.

Schoorsteen aan de Hoevenweg in Dalfsen roept nare herinnering op bij buurtbewoners

Gemaakt: Zaterdag, 25 januari 2020 16:07

DALFSEN - Op zaterdag 25 januari is de brandweer met spoed uitgerukt naar de Hoevenweg in Dalfsen. Ze hadden daar een melding van een schoorsteenbrand. Ook de hoogwerker uit Zwolle rukte uit naar de brand.

 

Uit eindelijk bleek de hoogwerker niet nodig. De brandweer kon met de ladder naar boven. Ze hebben de schoorsteen uit elkaar gehaald. De rook kwam boven en onder uit de pijp. Ook bij de dakpannen kwam rook. Vermoedelijk heeft er isolatiemateriaal vlam gevat rond de schoorsteen.

 

Buurtbewoners zijn flink geschrokken van de woningbrand. Aan de Hoevenweg zijn namelijk eerder twee woningen afgebrand. Bij de buurtbewoners zorgde de brand dan ook voor nare herinnering.

Vernieuwd communicatienetwerk C2000 voor hulpverleners in werking getreden

Gemaakt: Dinsdag, 28 januari 2020 21:42

NEDERLAND - Afgelopen nacht is de migratie van het huidige naar het nieuwe communicatienetwerk C2000 succesvol verlopen. Het netwerk is vernieuwd om een goede mobiele communicatie tussen noodhulpdiensten goed te kunnen blijven faciliteren en hun veiligheid te garanderen. De migratie is de afgelopen maanden onder regie van het ministerie van Justitie en Veiligheid zorgvuldig voorbereid door de politie, de ambulancezorg, brandweer en gebruikers van het ministerie van Defensie.


Meer dan 80.000 hulpverleners communiceren 7 dagen per week, 24 uur per dag, via C2000 met de meldkamer en met elkaar. Zij gebruiken het gesloten systeem tijdens het dagelijks werk, maar ook bij grote incidenten en rampen. Tijdens de migratie in de nacht van 27 op 28 januari is het huidige spraaknetwerk van C2000 enkele uren op stand-by gezet. Tegelijkertijd werd het vernieuwde netwerk ingeschakeld. Hierdoor hadden porto- en mobilofoons conform planning gedurende enkele uren geen bereik. Noodhulpdiensten hebben daarom via alternatieve procedures en communicatiemiddelen, zoals de mobiele telefoon, hun werk gedaan. Zo kon het werk van de hulpverleners door gaan en merkten inwoners niets van de migratie. Ook bleef het alarmnummer 112 gewoon bereikbaar. Direct na de migratie was er weer landelijke dekking, nu op vernieuwde C2000 communicatienetwerk.

 

Hulpverleners blijven gebruik maken van hun bestaande portofoons en mobilofoons. Het nieuwe netwerk is net als het oude netwerk gebaseerd op de internationale TETRA-standaard. Zoals bij elk nieuw systeem is het in de eerste periode wennen voor gebruikers en beheerders. De komende periode wordt het functioneren van vernieuwde spraaknetwerk daarom intensief gemonitord. En wordt extra ondersteuning geboden om eventuele aanloopproblemen te verhelpen.

Explosief veiliggesteld door EOD op industrieterrein in Vaassen

Gemaakt: Dinsdag, 04 februari 2020 16:13

VAASSEN - Bij een bedrijfspand op een industrieterrein aan de Riezebosweg in Vaassen is rond 13.30 uur een verdacht voorwerp aangetroffen. Het gaat volgens de politie om een explosief, dat door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is veiliggesteld.


Uit veiligheidsoverwegingen werd het gebied rondom de Riezebosweg afgezet. Even voor 15.00 uur werd de omgeving weer vrijgegeven. De politie start een onderzoek naar de herkomst van het explosief.


Het explosief lag volgens omstanders in een rode auto, die achter een autoschadebedrijf geparkeerd stond. Volgens de eigenaar van Motorservice Oscar Goos zou het gaan om een handgranaat. De politie wil dit niet bevestigen.

 

Ook de brandweer en ambulance werden uit voorzorg opgeroepen.

Brand in café binnenstad Zwolle blijkt rookmachine

Gemaakt: Dinsdag, 04 februari 2020 16:20

ZWOLLE - Dinsdagmorgen 4 februari moest brandweer Zwolle uitrukken voor een brandmelding bij een café in de binnenstad. Toen de hulpdiensten aankwamen zagen zij een enorme rookontwikkeling. Bovenwonende personen zijn uit hun woning gehaald in verband met de veiligheid.


De brandweer heeft het pand betreden en kwam al snel weer naar buiten, de oorzaak bleek een rookmachine De bewoners konden snel weer terug in hun woning. De politie heeft de eigenaar van het café vriendelijk verzocht om de rookmachine in het vervolg uit te zetten.

Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag"

Gemaakt: Woensdag, 05 februari 2020 15:43

REGIO - Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag" om te laten zien dat de opvolgende generatie agrariërs ook een goede toekomst wil.

 

De meeste scholen waarderen dit en werken er ook aan mee. het gaat om een ludieke actie om hun ouders en kennissen en alle boeren een hart onder de riem te steken in deze moeilijke en spannende tijd.

Automobilist in Zwolle rijdt fietser aan en stopt niet

Gemaakt: Woensdag, 05 februari 2020 16:32

ZWOLLE - Vanochtend, woensdag 05 februari 2020, omstreeks 08.30 uur vond er een aanrijding plaats op de kruising Mozartlaan met de Willaertstraat in Zwolle. Een fietser werd hier aangereden door een donkere personenauto. De bestuurder van de personenauto is vervolgens doorgereden zonder zijn gegevens kenbaar te hebben gemaakt.

 

De politie is op zoek naar getuigen van deze aanrijding of mensen die weten wie de bestuurder van deze auto betrof. Heb jij informatie over de aanrijding neem dan contact op met politie via 0900-8844.

Storm op komst; hoge waterstand in de rivieren verwacht

Gemaakt: Vrijdag, 07 februari 2020 17:17

NEDERLAND - Komend weekend wordt een erg hoge waterstand in de rivieren in Nederland verwacht. Dit vanwege het vele water dat door smeltende sneeuw in Duitsland via de Rijn ons land in stroomt. Storm Ciara zal het vervolgens niet gemakkelijker maken voor de te hoge waterstanden. De meteorologen en waterschappen staan op scherp om gevaarlijke situaties letterlijk snel in te kunnen dammen.

 

De uiterwaarden van de gemeenten Bronkhorst en Zutphen lopen inmiddels langzaam vol. Ook de veerdienst over de IJssel bij Bronckhorst heeft last van het hoge water. De verwachting is dat komend weekend het veer uit de vaart wordt genomen.

Brandweer laat zich niet verrassen door aankomende storm Ciara

Gemaakt: Zaterdag, 08 februari 2020 16:53

NEDERLAND - Net als de andere korpsen in Nederland is de brandweer van Olst goed voorbereid op de aankomende storm van zondag. Op de brandweerkazerne aan de Industrieweg in Olst is het zaterdagochtend al een drukte van belang. "We controleren vooraf de portofoons en of we bijvoorbeeld voldoende kettingzagen hebben en of er genoeg brandstof en smeermiddelen voor dat gereedschap is.". aldus woordvoerder Rudy Bongertman.

 

"We maken deel uit van de Veiligheidsregio IJsselland en mocht het zover komen, dat er vele meldingen met stormschade binnenkomen, dan wordt de "Lokale afhandel procedure bij Stormen" opgestart. Dat houdt in dat alle manschappen opgeroepen worden om naar hun brandweer kazernes te gaan. In de kazerne in Olst is dan een tijdelijke meldkamer bemand door twee personen. Daarmee worden dan de korpsen Olst, Wijhe, Wesepe en Welsum aangestuurd. We hebben hiervoor meerdere hulpverleningsvoertuigen en meer dan 60 man ter beschikking.", aldus Bongertman.

 

Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat mensen alleen voor 'acute noodgevallen' de brandweer moeten bellen. "Anders wordt de centrale meldkamer overspoeld door 112-telefoontjes, terwijl we niet voor elke afgebroken tak groots hoeven uit te rukken."

 

 • Woont u in hoogbouw, controleer dan of er losse spullen op het balkon liggen;
 • Tuinmeubilair en losse spullen in de tuin kan je het best opbergen;
 • Zorg dat rolluiken en zonneschermen goed vast zitten en opgerold zijn;
 • Check of dakpannen en dakgoten vast zitten;
 • De schutting is een goede windvanger. Controleer of deze goed vast staat;
 • Parkeer je auto uit de buurt van bomen;
 • Help ook de (oudere) buurman of buurvrouw om zich voor te bereiden op slecht weer!

Vrouw (39) overleden bij ongeval in Wijhe

Gemaakt: Maandag, 10 februari 2020 16:46

WIJHE - De hulpdiensten zijn maandag 10 februari uitgerukt voor een eenzijdig ongeval in het buitengebied van Wijhe aan de Andersonstraat. Bij het ongeval is een 39 jarige vrouw overleden.

 

De auto botste door nog onbekende oorzaak tegen een boom. Een opgeroepen traumahelikopter is geannuleerd.  De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De weg is afgesloten.

Europese dag van alarmnummer 112

Gemaakt: Dinsdag, 11 februari 2020 16:53

EUROPA - Vandaag (11-2) is het de 'Europese dag voor het alarmnummer 112'. In elk land van de Europese Unie kan 112 gebeld worden voor hulp in levensbedreigende situaties. Deze speciale dag is een initiatief van de Europese Commissie om de bekendheid van 112 te vergroten.

 

Alarmnummer 112
In geval van een acute (medische) hulpvraag of noodsituatie, belt u het alarmnummer 112:

 • 112 centralist neemt op en meldt zich met 'de 112 alarmcentrale'
 • U vertelt van wie u hulp moet hebben: politie - brandweer - ambulance
 • U vertelt waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres
 • U wordt nu doorverbonden met de alarmcentrale van de desgewenste dienst

 

Probeer zo duidelijk en rustig mogelijk uw verhaal te doen. De centralist kan dan snel een duidelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is en welke noodzakelijk gewenste hulp gestuurd moet worden.

 

De 112-meldingen komen binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer (GMK). Centralisten van ambulance, brandweer en politie zitten fysiek bijeen en nemen rechtstreeks de meldingen aan die via alarmnummer 112 binnenkomen.

Automobilist overlijdt na botsing tegen boom in Vaassen

Gemaakt: Woensdag, 12 februari 2020 21:27

VAASSEN - Bij een ernstig ongeval in het buitengebied bij Vaassen is woensdagavond een bestuurder van een auto om het leven gekomen.

 

Het ongeval gebeurde rond 18.40 uur op de Oude Apeldoornseweg ter hoogte van de Poelweg. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse waaronder een traumahelikopter. Deze landde in een naastgelegen weiland. Het slachtoffer lag bij aankomst al uit de auto. Hulpdiensten vochten lange tijd voor zijn leven maar dat mocht niet baten. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

 

Volgens de politie is de bestuurder, een man, met zijn auto door nog onbekende oorzaak frontaal tegen een boom gebotst. De politie doet momenteel toedracht naar het ongeval. De Oude Apeldoornseweg is om die reden afgesloten.

Vragen en antwoorden over onderzoek bombrieven

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 16:34

NEDERLAND - Naar aanleiding van de afpersingsbrieven met snelontvlambare inhoud is de politie een uitgebreid onderzoek gestart. In het rechercheonderzoek, dat wordt geleid door de eenheid Amsterdam, is door het Openbaar Ministerie een beloning van 15 duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak. Voor meer informatie en uitleg over het rechercheonderzoek heeft de politie onderstaande Q & A opgesteld. Heeft u tips voor de recherche? Kijk dan onderaan deze pagina voor contactgegevens.


Wat speelt er?
Vanaf eind 2019 zijn tien bedrijven uit het hele land op verschillende momenten doelwit geworden van afpersingsbrieven en/of hebben brieven met een ontbrandende inhoud ontvangen. Enkele van deze brieven zijn tot ontbranding gekomen. Daarbij is gelukkig niemand gewond geraakt, maar de betrokkenen zijn logischerwijs erg geschrokken.

 

Wat staat er in de afpersingsbrieven?
In de afpersingsbrieven wordt van de geadresseerde bitcoins geëist. Wanneer daar niet aan wordt voldaan, wordt gedreigd met nare gevolgen.

 

Hoe gevaarlijk zijn de brieven met ontbrandende inhoud?
Gelukkig is er tot dusverre niemand daadwerkelijk gewond geraakt door de brieven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de enveloppen en stelt dat het mogelijk was geweest dat de opener van de envelop serieuze brandwonden zou hebben opgelopen.

 

Loop ik gevaar?
De afpersingsbrieven zijn vooralsnog enkel gericht aan tien bedrijven. De politie heeft nauw contact met de afgeperste bedrijven en heeft hen een duidelijk handelingsperspectief gegeven. Ook met postbezorgende bedrijven is nauw contact en een handelingsperspectief gegeven.

 

Hoe herken ik een enveloppe van de afperser?
De afpersingsbrieven en brieven met ontbrandende inhoud zijn vooralsnog verstuurd in witte enveloppen. De enveloppen zijn gefrankeerd met twee postzegels. Het adreslabel is geprint en de enveloppen worden uit naam van het CIB of een afzender met een fictieve naam verstuurd. In de enveloppe is een duidelijke verdikking voelbaar. Zie ook onderstaande foto's. Heeft u twijfels over een enveloppe die u heeft ontvangen? Controleer dan de afzender, neem indien mogelijk contact op met de afzender of er een brief is verstuurd. Indien u de situatie niet vertrouwt, kunt u te allen tijde contact zoeken met de politie.

 

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een verdachte brief heb ontvangen?
Blijf bij twijfel van de enveloppe af en creëer afstand. Maak een inschatting of de enveloppe voldoet aan de bovenstaande kenmerken. Kijk naar de afzender en probeer te achterhalen of de afzender een bestaand bedrijf is en probeer contact te zoeken met de afzender of er daadwerkelijk iets naar u is verzonden. Is dat niet het geval en vertoont het poststuk verdachte kenmerken? Alarmeer dan de politie.

 

Hoe staat het rechercheonderzoek ervoor?
De politie heeft vanaf het eerste afpersingssignaal de zaak zeer serieus opgepakt. Het onderzoek staat onder leiding van de recherche van de eenheid Amsterdam. Daar werkt een Team Grootschalige Opsporing aan de zaak. Zij worden ondersteund door experts van de Forensische Opsporing en politiepsychologen, maar ook door externe experts op het gebied van taal, papier en cryptomunten.

 

Hoe ziet het rechercheonderzoek eruit?
In een afpersingsonderzoek zoals momenteel gaande is, wordt uiteraard alles uit de kast gehaald om de afperser zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Daarbij wordt uiteraard sporenonderzoek gedaan op vingerafdrukken en aanwezigheid van dna-materiaal. Alle delen van de enveloppen en inhoud worden daarbij minutieus onderzocht met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarnaast wordt de expertise ingeschakeld van de meest uiteenlopende (externe) specialisten die meer duiding kunnen geven over de achtergrond van de afperser.

 

Is er een beloning uitgeloofd?
Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 15 duizend euro voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de verdachte(n).

 

Weet de politie al wie achter de afpersing zit?
Nee, het onderzoek is in volle gang, waarbij alle registers worden opengetrokken. Er hebben nog geen aanhoudingen plaatsgevonden.

 

Ik heb een tip voor het onderzoeksteam
De recherche komt graag in contact met mensen die meer informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek. U kunt daarvoor contact opnemen met 0900-8844, met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of Team Criminele Inlichtingen 079-3458 999.

Schade Storm Dennis lijkt mee te vallen

Gemaakt: Zondag, 16 februari 2020 20:23

REGIO - Storm Dennis heeft geen grote schade aangericht in de regio, maar er zijn wel veel bomen omgewaaid.

 

De brandweer van Dalfsen is bijvoorbeeld aan het einde van de middag uitgerukt voor een melding stormschade op de Oosterdalfsersteeg in het buitengebied van Dalfsen. Een omgewaaide boom versperde de doorgaande weg. De brandweer heeft het gevaarte in stukken gezaagd. Hierna heeft men, met behulp van een trekker van een lokale boer, ook nog een inspectie van wat losse takken in andere bomen gedaan. Vervolgens was de inzet ten einde.

 

De brandweer in de regio Vechtdal had vandaag nog een aantal meldingen van stormschade. Maar storm Dennis heeft niet voor drukte bij de hulpdiensten gezorgd.

Man (42) uit Zwolle opgepakt voor twee steekpartijen

Gemaakt: Maandag, 17 februari 2020 17:20

ZWOLLE - De politie heeft afgelopen week een 42-jarige man uit Zwolle aangehouden. Hij wordt verdacht van twee steekincidenten, diefstal van een auto en het bezit van een vuurwapen. De steekincidenten vonden plaats op 31 december 2019 en 17 januari 2020.


Op oudejaarsdag kwam er een melding binnen over een 58-jarige man met meerdere steekwonden in een woning aan de Lassuslaan. Hij raakte daarbij ernstig gewond. In eerste instantie was niet duidelijk wat er precies was gebeurd.

 

Tweede steekincident
Een aantal weken later, op 17 januari, kwam er opnieuw een melding binnen over een steekincident, dit keer aan de Palestrinalaan. Volgens de melder lag er een man gewond voor de portiek van de flat. Het slachtoffer verklaarde dat hij was neergestoken in een woning aan de Lassuslaan. Het slachtoffer kon ontkomen en riep in de portiek van de flat aan de Palestrinalaan om hulp.

 

Vuurwapen
Beide onderzoeken hebben geleid naar dezelfde verdachte. In een opslagruimte die de 42-jarige verdachte huurt troffen agenten een vuurwapen aan. Hij wordt ook verdacht van diefstal van een auto van één van de slachtoffers. De Rechter Commissaris heeft vrijdag 14 februari besloten dat de verdachte voorlopig vastzit.

Doe mee met het nieuwe isolatiecollectief in de gemeente Zwolle!

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 16:38

ZWOLLE - Het energieloket Zwolle Verbeter & Bespaar start samen met Onafhankelijk Isolatie Advies en de uitvoeringspartners Rouwenhorst Isolatie, Bestisol, Tonzon en Smit Isolatie Groep een isolatiecollectief gestart in de gemeente Zwolle.  “Wij zien het aantal aanvragen voor het na-isoleren van woningen in de gemeente Zwolle exponentieel toenemen. Door meer woningeigenaren in een Zwolle tegelijk te bezoeken en de daaruit voort vloeiende opdrachten gelijktijdig uit te voeren kunnen onze uitvoeringspartners efficiënter en goedkoper werken. Naast het voordeel van het samen inkopen van de isolatie heeft het rijk een interessante subsidie beschikbaar gesteld wanneer een woningeigenaar investeert in minimaal twee isolatiemaatregelen.

 

Samen met bewoners opzoek naar de meest efficiënte stappen in energiebesparing

“Ondanks dat de afgelopen jaren al heel veel woningen in Nederland zijn voorzien van een of meerdere isolatiemaatregelen zijn er nog veel woningen die op een relatief simpele manier 25 - 30% duurzamer gemaakt kunnen worden  Binnen deze samenwerking gaan wij daarom samen met de bewoner opzoek naar de meest efficiënte stappen die woning eigenaren kunnen nemen met betrekking tot het isoleren van hun woning, en concentreren ons daarom op spouwmuurisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van HR++ Glas. Tijdens een adviesgesprek zullen de adviseurs altijd kritisch de mogelijkheden van de woning inventariseren, deze presenteren aan de bewoners en een oplossing aanbieden waarin de wensen van de bewoner en de mogelijkheden van de woning zoveel mogelijk bij elkaar gebracht zijn. Dit kunnen wij doordat wij met de meest gerenommeerde isolatiebedrijven van Nederland samenwerken. Zij hebben zeer veel ervaring in vrijwel elke discipline van het na-isolatie vak en zijn ook volledig gecertificeerd”.

 

Subsidie voor woningisolatie

Vanaf 1 september 2019 kan er landelijk de SEEH (subsidieregeling energiebesparing eigen huis) worden aangevraagd bij het rijk via het RVO www.rvo.nl. Deze subsidie voor isolatie is bedoeld om mensen te stimuleren hun woning nu te gaan verduurzamen. Het rijk heeft tot 31 december 2020 € 84 miljoen beschikbaar gesteld om particulieren te helpen hun woningen te verduurzamen. De hoogte van de subsidie is per maatregel verschillend. “De adviseurs helpen bewoners die via het collectief een aanvraag doen natuurlijk graag inzicht te krijgen in de mogelijkheden en hoogte van de subsidie op isolatie” 

 

Wees er snel bij

Het isolatiecollectief is vorige week al gestart en inschrijven kan t/m 31 maart 2020. Inschrijven voor de actie is gratis en verplicht u tot niets. Na de inschrijving vindt er een telefonische intake plaats. Vervolgens plannen wij een adviesgesprek met onze isolatie adviseur. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de mogelijkheden en vindt er een technische inspectie plaats. Op basis van deze gegevens ontvangt u een vrijblijvende offerte. We hebben bewust gekozen voor een inschrijfperiode tot 31 maart 2020 om zo alle adviesgesprekken en opdrachten zo efficiënt mogelijk te bundelen, door de enorme drukte nemen de levertijden in isolatieland enorm toe, wees er dus snel bij!”

 

Meedoen aan het isolatiecollectief? Schrijf u nu in via de inschrijfpagina: https://www.isolatiecollectiefzwolle.nl/ 

 

Afpersingsbrieven vanavond in uitzending Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 18:00

NEDERLAND - Als een medewerker van een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam op woensdagochtend 12 februari een postpakket opent, ontploft het pakket. In de begeleidende afpersingsbrief wordt betaling van bitcoins geëist. De politie vraagt in Opsporing Verzocht het publiek om tips in deze en andere zaken.


Bij de ontbranding van de brief raakt niemand gewond. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brief past in de reeks eerder verstuurde bombrieven, die op verschillende locaties in het land zijn aangetroffen. Ook de brief in Kerkrade van eerder die ochtend maakt deel uit van het onderzoek.

 

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 18 februari vanaf 20.35 uur op NPO 1. De herhaling is woensdag 19 februari om 11.55 uur te zien op NPO 2.

 

Zie ook:

Wapen inleveractie bij 11 gemeenten in de regio

Gemaakt: Donderdag, 20 februari 2020 18:49

REGIO - De politie organiseert in de week van 9 tot en met 13 maart in elf gemeenten een wapen inleveractie. Tijdens die week kunnen mensen hun messen anoniem inleveren op een politiebureau. Vuurwapens worden thuis opgehaald door een agent in burger. "We zien ook in het district IJsselland dat vuur- en steekwapens worden gebruikt op straat. Dat willen wij niet. We willen een veilig en leefbaar district en wapens horen daar niet bij!", aldus districtschef Ramon Arnhem.

 

"Op meerdere plekken in het land spreken burgemeesters en politiechefs hun zorgen uit over de toename van het gebruik van steek- en vuurwapens. In Zwolle en op andere plekken in ons district zijn er incidenten geweest waarbij vuur- en steekwapens zijn gebruikt op straat. Dat heeft waarschijnlijk ook invloed op het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Daar kunnen we samen iets aan doen. Lever je wapens in! Met deze actie hopen wij het aantal steek- en schietincidenten terug te dringen", zegt Arnhem.

 

Inleveren steekwapens
Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 maart kun je alle soorten steekwapens inleveren zonder vervolging voor illegaal wapenbezit. Alle wapens (denk ook aan boksringen, slag- en stootwapens), behalve vuurwapens kunnen anoniem worden ingeleverd op zeven bureaus in het district IJsselland. Mocht je messen inleveren bij één van onderstaande bureaus, dan bij voorkeur verpakt.

 

Bij onderstaande bureaus staan wapenkluizen waar je anoniem je wapen kan deponeren:

Bureau Deventer (Storminkstraat 2)
Bureau Hardenberg (Europaweg 39)
Bureau Ommen (Schurinkstraat 44)
Bureau Kampen (Stationsplein 6)
Bureau Raalte (Mettingenlaan 80)
Bureau Steenwijk (Vendelweg 2)
Bureau Zwolle (Koggelaan 8)

 

Vuurwapens
Voor vuurwapens geldt een andere werkwijze. Als mensen een vuurwapen willen inleveren dan moeten ze een afspraak maken. Ze nemen tijdens kantooruren contact op met 0900-8844 en vragen vervolgens aan de telefonist om doorverbonden te worden met het coördinatiepunt van de districtsrecherche. Dan wordt er een afspraak gemaakt zodat een agent in burger bij hen kan langskomen om het vuurwapen op te halen. De agent in burger komt uiteraard in een onherkenbaar voertuig. Vuurwapens inleveren gebeurt niet anoniem. We noteren bij het ophalen van het vuurwapen de naam, adres en woonplaats (NAW-gegevens). De eigenaar wordt in principe niet vervolgd voor het wapenbezit, tenzij uit forensisch onderzoek blijkt dat het ingeleverde vuurwapen bij een misdrijf is gebruikt. Als blijkt dat er geen misdrijf is gepleegd met het wapen, dan volgt er dus geen boete of straf.

Auto belandt in de sloot na aanrijding op kruising in Luttenberg

Gemaakt: Vrijdag, 21 februari 2020 16:34

LUTTENBERG - Op de kruising van de Looweg en de Vondervoortsweg in Luttenberg heeft vrijdag 21 februari een aanrijding tussen twee voertuigen plaatsgevonden. Na de aanrijding is één van de voertuigen via een lantaarnpaal in de sloot tot stilstand gekomen.

 

Bij het ongeval is één persoon gewond geraakt en naar het ziekenhuis in Deventer vervoerd. De oorzaak is vermoedelijk een voorrangsfout.

Uitslaande brand verwoest stacaravan in Slagharen

Gemaakt: Vrijdag, 21 februari 2020 18:56

SLAGHAREN - Aan de Staarmansweg in Slagharen is vrijdagmiddag brand uitgebroken in een stacaravan. Door snel optreden van de brandweer kon worden voorkomen dat de brand oversloeg naar aangrenzende caravans.

 

Bij de brand raakte niemand gewond. Hoe de brand kon ontstaan is niet bekend.

Politie Zwolle zoekt klant van winkel die werd overvallen: mogelijk belangrijke getuige

Gemaakt: Zaterdag, 22 februari 2020 17:26

ZWOLLE - Vrijdag 21 februari is een winkel aan de Ossenmarkt in Zwolle overvallen, dat gebeurde rond 18.15 uur. De gewapende overvaller is er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan. De politie zoekt getuigen die de dader hebben gezien of iets kunnen vertellen over zijn vluchtroute. Ook wil de politie graag in contact komen met een specifieke getuige: een klant die gelijktijdig met de overvaller de winkel uitliep.

 

De overvaller liep rond 18.15 uur de winkel binnen en bedreigde de medewerker van de winkel met een wapen. De politie is direct een onderzoek gestart, maar heeft nog geen verdachte kunnen aanhouden. Het team is op zoek naar de man die gister op hetzelfde tijdstip in de winkel was en die vlak voor de overvaller de winkel uitliep en hem mogelijk buiten heeft gezien.

 

Signalement en vluchtroute
De overvaller was een man met een donkere huidskleur. Hij was 20 tot 25 jaar oud en ongeveer 1.65 tot 1.70 meter lang. Hij was geheel in het donker gekleed en sprak accentloos Nederlands.

Voor de overval kwam de man aanlopen vanuit de richting van de Halve Maansteeg en hij vertrok na de overval ook weer in de richting van de Halve Maansteeg.

 

Mogelijk uit de buurt
Het team houdt er rekening mee dat de overvaller uit de buurt komt en wil graag in contact komen met iedereen die gisteren rond het tijdstip in de buurt van de Ossenmarkt iets opvallends heeft gezien. Mensen die in de omgeving wonen en een camera aan hun woning hebben, worden gevraagd om op de beelden te controleren of daarop iemand te zien is die aan het signalement voldoet en dat door te geven aan de politie.

Beschonken bestuurder laat spoor van vernielingen achter in Zwolle

Gemaakt: Maandag, 24 februari 2020 17:05

ZWOLLE - In de nacht van zondag op maandag 24 februari werd een spoor van vernielingen gemeld vanaf de wijk AA-landen, Holtenbroek naar Stadshagen. Er zou een busje door een tunnel gereden zijn, Holtenbroek in. Er zijn diverse paaltjes/verkeersborden omver gereden.


Richting Stadshagen is een slagboom uit de constructie gereden en is het voertuig in Stadshagen het water in gereden. Duikers van brandweer Zwolle zijn ter plaatse gekomen omdat in eerste instantie niet duidelijk was waar de bestuurder zou zijn.


De bestuurder, een man uit Oude-Amstel is in de directe nabijheid aangehouden met zijn hond. Op het bureau bleek de bestuurder flink gedronken te hebben, hij blies net boven de 1000 ug/l.

Maximumsnelheid omlaag, ook voor hulpdiensten

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 19:12

NEDERLAND - Op 16 maart daalt de maximum snelheid op snelwegen overdag naar 100 km/u gaat. Hiermee daalt ook de maximum snelheid voor hulpdiensten. Die ligt met zwaailicht en sirene namelijk op 40 km/u boven de limiet voor het andere verkeer.

 

Nu mogen hulpdiensten nog maximaal 170 km/u rijden. Dit gebeurt niet vaak maar bij een reanimatie telt elke seconde. 

 

Wat is jouw mening? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Fietsster gewond bij aanrijding met scootmobiel op de Molenweg in Zwolle

Gemaakt: Zaterdag, 29 februari 2020 16:53

ZWOLLE - Vrijdag 28 februari 2020 vond er op de Molenweg in Zwolle een ongeval plaats tussen een fietsster en een scootmobiel. De fietsster is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

 

In eerste instantie leek het erop dat de mevrouw op de scootmobiel was weggereden zonder haar naam bekend te maken. Dit bleek een misverstand te zijn. Deze mevrouw heeft zich alsnog gemeld en de schade wordt afgehandeld.

Woningbrand Dalfsen in de kiem gesmoord door snel ingrijpen aannemer

Gemaakt: Maandag, 02 maart 2020 16:47

DALFSEN - Op maandag 2 maart is de brandweer van Dalfsen omstreeks half vier in de middag uitgerukt voor een brand in een woning aan de Kooikerstraat in Dalfsen.

 

In een appartementencomplex aan die straat was een aannemer wat onderhoudswerk aan het doen. Bij slijpwerkzaamheden is wat plastic van een kozijn gaan branden. De aannemer had emmers water klaar staan. Deze zijn er direct over heen gedaan. Men was bang dat het mogelijk al was doorgeslagen naar de spouw. Vandaar dat de brandweer werd opgeroepen voor een uitgebreide controle met onder andere een warmtebeeld camera.

 

De aannemer en brandweer hebben boven wat dakpannen verwijderd om ook daar goed te controleren. De aannemer pakt in voor vandaag en gaat morgen verder. Binnen hangt een brandlucht; verder zijn er weinig andere gevolgen.

Brandweerwagen zakt weg in de berm onderweg naar spoedmelding in Olst

Gemaakt: Donderdag, 05 maart 2020 16:50

OLST - Op de Rozenkampweg in Olst is donderdagochtend 5 maart een brandweerwagen uit Wijhe in de problemen geraakt. De wagen was onderweg naar een aanrijding op het spoor toen het misging.

 

Volgens een woordvoerder van de brandweer raakte een voorwiel de berm en gleed het hulpverleningsvoertuig vervolgens langzaam weg. Een berger heeft de wagen weer op het rechte pad geholpen. Het voertuig is niet beschadigd.

Wie heeft een man zien wegrennen bij seksshop Erotica Xqlusive in Zwolle?

Gemaakt: Donderdag, 05 maart 2020 19:01

ZWOLLE - Op vrijdag 21 februari rond 18:15 uur komt een gewapende man, vanuit de richting van de Halve Maansteeg een seksshop aan de Ossenmarkt binnen. Hij bedreigt de eigenaar en dwingt hem de kassa leeg te maken. Hij gaat er weer vandoor in de richting van de Halve Maansteeg. Opvallend is dat de overvaller vóór de overval een paar minuten lang voor de winkel heeft gestaan.

 

Wie heeft de man gezien? Bel de politie met tips op 0800 – 6070. Anoniem bellen kan via 0800 – 7000.

BART!-experiment: eenvoudig melden zonder bellen

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:23

NEDERLAND - Wat doe je als je een incident wilt melden in je wijk, zoals geluidsoverlast of problemen met hangjongeren? Daarvoor kun je in de toekomst BART! gebruiken, een meldingsplatform waarmee je met behulp van slimme techniek pijlsnel buren, gemeente en politie tegelijk op de hoogte brengt. De techniek achter BART! is nog in ontwikkeling en werd onlangs getest in een proeftuin in Den Haag. Op donderdag 5 maart zijn de laatste bevindingen gedeeld om te zien of het platform breder inzetbaar is.

 

social media
BART! staat voor Burger Alert Real Time . Het is een real time, digitaal meldingsplatform voor bewoners om verdachte situaties 24/7 te delen met politie, gemeente en andere BART! -gebruikers. De techniek achter BART! maakt gebruik van bestaande apps en sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp.


Bij overlast, verdachte situaties of sociale problemen geven bewoners via BART! een digitale waarschuwing aan elkaar, en indien nodig onderneemt de politie of de gemeente direct actie.

 

Verschil
Op dit moment zijn er al bewonersinitiatieven om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te vergroten, zoals de WhatsApp-buurtgroepen en buurtwachten. Wat is het verschil?


BART! gaat uit van een nieuwe technologie die werkt volgens algoritmes. Dit houdt in dat als een bewoner een bericht stuurt via BART! het systeem een bepaalde combinatie van woorden uit dat bericht herkent en er verband tussen legt. Met behulp van slimme technologie worden deze online berichten automatisch geselecteerd en gestructureerd aangeboden aan het juiste loket bij gemeente of politie.


De melding van een bewoner wordt automatisch door het systeem doorgestuurd naar de instantie die erover gaat, zonder dat er een telefoontje aan te pas komt of dat een bericht eerst door iemand moet worden uitgelezen. Er komt dan een waarschuwing binnen bij de meldkamer waardoor een medewerker weet dat er op een bepaald adres wat aan de hand is.

 

Drempel
René Rosmolen werkt bij de meldkamer en heeft, als operationeel specialist, veel te maken met social media en innovatie. Over BART! zegt hij: 'Bij een verdacht incident is de drempel voor bewoners vaak te hoog om 112 te bellen. Het is dan eenvoudiger om even een berichtje te sturen naar de politie. Die online berichten komen vaak van jongeren die minder snel geneigd zijn om te bellen om iets te melden en vaker online zijn. Voor de politie zijn de online berichten gunstig. Het levert extra informatie op en er zijn meer bewoners die getuigen over hetzelfde incident. Daarnaast kun je sneller handelen omdat je meteen de locatiegegevens bij de hand hebt en precies kunt zien waar de melder zich bevindt.'

 

Filters
BART! is nog een experimenteel systeem. De eerste proeftuinen in Den Haag zijn gebruikt om het meldingsplatform uitgebreid te testen en in de toekomst verder te ontwikkelen, zodat het platform beter aansluit bij de behoefte van bewoners. 'Een bewoner kan met BART! zelf kiezen wanneer en op welke manier hij contact opneemt met de politie', vertelt de Haagse inspecteur wijkzorg politie Mart Spruijt. 'Dat werkt drempelverlagend, want een bewoner kan ons dan via meer verschillende kanalen bereiken, dan alleen via het huidige 0900-8844 nummer. Een ander voordeel is dat het systeem van BART! filters heeft, waardoor een bericht over een losse stoeptegel niet meer bij de politie binnenkomt maar automatisch naar de gemeente gaat. En als er een overlastmelding bij de politie binnenkomt hebben we meteen de locatiegegevens van bewoners, zodat we sneller kunnen ingrijpen.'

 

Moderator belangrijk
Uit de praktijkproef blijkt dat een goede moderator in een appgroep ook belangrijk is. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft als bewoner deelgenomen aan de praktijkproef van BART! Hij zegt daarover: 'Het systeem via sociale media is een mooie aanvulling in het contact met de politie. Dat kan naar mijn idee nog verder worden doorontwikkeld, zodat je bij een incident als bewoner ook real time aan de meldkamer een video kan laten zien of een spraakbericht kan doorgeven.'

 

Doorontwikkeling BART!
Op donderdag 5 maart werden de opgedane inzichten met BART! uit de praktijkproef Den Haag landelijk gedeeld met betrokken professionals. De resultaten kunnen nu worden uitgewerkt naar een daadwerkelijke aanpak in de praktijk. De input van de bewoners en betrokken professionals wordt daarbij meegenomen.BART! is een project waaraan de gemeente Den Haag, de politie, CGI, TNO, TU Delft en TIGNL samenwerken.