Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 11:48:46 Steekpartij Bitterstraat Zwolle Prio Eenheid | Politie IJsselland (Persvoorlichter)
vrijdag 14 mei 2021

Archief

Dragen van een mondkapje vanaf morgen verplicht!

Gemaakt: Maandag, 30 november 2020 19:49

NEDERLAND - Vanaf dinsdag 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen.

 

Wanneer moet ik een mondkapje op?
Iedereen vanaf 13 jaar draagt verplicht een mondkapje op openbare plekken die binnen zijn. Zoals musea, winkels, restaurants en theaters. Ook scholen en onderwijsinstellingen. Zoals middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Maar niet op basisscholen.


Bij contactberoepen. Zoals bij de kapper en de fysiotherapeut.


In het openbaar vervoer. Ook op de perrons en bij de haltes.


In touringcars, vliegtuigen en op de luchthaven.

 

Als mensen een vaste zitplaats hebben, mag het mondkapje af. Bijvoorbeeld in een theater. Als mensen van hun plek opstaan, moet het mondkapje weer op. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer waar u te allen tijde in trein, bus, tram of metro het mondkapje moet ophouden.

 

Geen mondkapje op in de kerk
In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst zijn mondkapjes niet verplicht door de overheid. Bijvoorbeeld in kerken, moskeeën, tempels en synagogen.

 

Reden mondkapjesplicht
Door een mondkapje bijna overal verplicht te maken, is duidelijker wat de regels zijn. De overheid wil hiermee de verspreiding van het coronavirus tegengaan en de grote druk op de zorg verminderen. Om zo weer sneller terug naar het normale leven te kunnen terug keren.

Poederbrief aangetroffen bij kantoor Waterschap in Zwolle

Gemaakt: Dinsdag, 01 december 2020 16:22

ZWOLLE - In het pand van het Drents Overijsselse Delta aan de Dokter van Deenweg in Zwolle is dinsdagochtend een mogelijke poederbrief aangetroffen. Rond 10.00 uur werd de brief ontdekt waarna de brandweer en politie ter plaatse kwamen voor onderzoek. Een deel van het pand werd hierop direct ontruimd.

 

De politie en brandweer doen op dit moment onderzoek. Zo zijn onder andere een specialist van de politie ter plaatse en een forensisch onderzoeker. Omdat niet duidelijk is welke stof er voor de poederbrief is gebruikt, is het volgens een woordvoerder van de politie nog niet zeker of het ook echt om een poederbrief gaat.

Stichting Ambulance Wens rijdt 15.000ste rit

Gemaakt: Donderdag, 03 december 2020 17:04

ROTTERDAM - Donderdagmorgen rond half 9 is een ambulance voor de 15.000ste rit van Stichting Ambulance Wens vertrokken.

 

Stichting Ambulance Wens Nederland is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers die dagelijks gratis laatste wensen vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances. Op de foto staan oprichter Kees Veldboer en vrijwilliger Judith Lanser.

 

Voor meer informatie kijk op www.ambulancewens.nl.

Dozen vol Cobra’s aangetroffen bij huiszoeking in Zwolle

Gemaakt: Vrijdag, 04 december 2020 17:10

ZWOLLE - De politie heeft twee dozen vol illegaal vuurwerk in beslag genomen in een woning aan de Slaperdijkstraat in Zwolle. De dozen zaten vol met honderden Cobra's; vuurwerk met de kracht van een handgranaat.

 

De politie kwam het adres op het spoor na een grenscontrole bij Losser. In een kleine vrachtauto werden in de nacht van 2 op 3 december vijf pallets met zwaar vuurwerk aangetroffen. In totaal ging het om zo'n 2000 kilo met een waarde van bijna 50.000 euro. Twee verdachten uit Zwolle werden aangehouden.

 

Direct doorgepakt
Er is direct in de woning van de verdachten gezocht. Toen werd er dus nog eens een flinke vondst gedaan. Teamchef Riemer van Beem is blij met de actie: 'Dit illegale vuurwerk in kinderrijke woonwijken is levensgevaarlijk. Daar treden we hard tegen op!'

 

Strijd gaat door
De laatste tijd zijn er in Oost-Nederland verschillende, grote vuurwerkvondsten gedaan. Reden voor de politie en haar partners om de strijd tegen dit (illegale) vuurwerk onverminderd voort te zetten. Ook de integrale grenscontroles worden onverminderd voortgezet om de invoer en vervolgens de handel zoveel mogelijk te beperken.

 

Melden
Mocht je zelf het vermoeden hebben van handel of opgeslagen (illegaal) vuurwerk in je omgeving, meld dit dan direct. Melden kan via 0900-8844, anoniem via 0800-7000. Ook vuurwerkoverlast kan op deze manier worden gemeld.

Beschonken automobilist richt ravage aan op de Arnhemseweg in Apeldoorn

Gemaakt: Zaterdag, 05 december 2020 03:00

APELDOORN - Op de Arnhemseweg in Apeldoorn heeft een beschonken bestuurder een ravage aangericht. Er vielen gelukkig geen gewonden. 

 

Rond 01.00 uur reed een automobilist over de Arnhemseweg ter hoogte van de Adelaarslaan toen hij frontaal tegen een geparkeerde auto aan reed. De knal was zo hard dat meerdere mensen het in de omgeving hoorde. De bestuurder van de auto stapte uit maar stapte vervolgens weer snel in zijn auto waarna hij er met piepende banden er vandoor ging. Op meerdere plekken in de straat lagen brokstukken van de auto, zelfs enkele honderden meters verderop. Ooggetuigen belde direct de politie waarna er meerdere politiewagens uitkeken naar de man met zijn auto. 

 

Al snel troffen agenten de zwaar beschadigde auto aan op de Koning Stadhouderlaan waarna hij een stopteken kreeg. De bestuurder werd aangehouden voor het rijden onder invloed en het verlaten van een plaats ongeval. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. 

 

Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd en moesten worden afgesleept. 

 

De bestuurder blijkt een 25 jarige man uit Zwolle te zijn. Hij was bij vrienden op visite zo’n 200 meter van het ongeval vandaan. 

 

Volgens de politie blijft de man de nacht door brengen in de cel en zal hij zaterdag in de loop van de dag worden verhoord.

Brandweer haalt hond uit woning na melding van woningbrand in Kampen

Gemaakt: Zaterdag, 05 december 2020 17:06

KAMPEN - Op zaterdag 5 december rond 16:35 uur is de brandweer opgeroepen voor een woningbrand aan de Cantate in Kampen. De bewoners waren niet thuis.

 

Brandweerlieden hebben de deur opengebroken. Een hond is uit de woning gehaald. De brand was ontstaan in de schoorsteen van de woning. 

Drie auto's uitgebrand in Zwolle, brandstichter mogelijk gewond geraakt

Gemaakt: Zondag, 06 december 2020 17:31

ZWOLLE - Politie hoopt op getuigen of mensen die mogelijk (bewakings/dashboard)camera' s hebben met beelden die kunnen bijdragen aan het oplossen van dit misdrijf.

 

Even na middennacht, In de vroege ochtend van zaterdag 5 december rond 00.20 uur zijn twee auto's aan Morra in Zwolle uitgebrand. Even later kwam er om 1.50 uur een melding van een autobrand aan de Isaac van Hoornbeekstraat in Zwolle. De politie gaat er bij alle drie voertuigen van uit van dat het om brandstichting gaat en stelde onmiddellijk een onderzoek in naar de dader(s) en het motief.

 

Het is goed mogelijk dat de brandstichter zelf gewond is geraakt tijdens het aansteken van de auto. Inmiddels heeft de politie een buurtonderzoek en sporenonderzoek gehouden. Het rechercheteam vraagt bewoners uit de omgeving van de plaatsen delict, waarmee ze nog geen contact heeft gehad en die toch mogelijk waardevolle informatie hebben voor de rechercheurs om contact op te nemen. Ook bewoners die in de omgeving camerabeelden bezitten met mogelijke verdachte personen/voertuigen kunnen deze uploaden of overdragen. Dit kan bijdragen tot het oplossen van deze drie brandstichtingen.

 

Getuige geweest of weet u meer?

Tipgevers kunnen bellen met 0900 8844. Anoniem een melding doorgeven kan bij Bel M: 0800 7000.

 

Het is overigens niet duidelijk of de branden aan Morra door de zelfde persoon of personen is gedaan als de brand aan de Isaac van Hoornbeekstraat. Dit wordt uiteraard meegenomen in het onderzoek.

Politie bekeurt 15 mensen zonder mondkapje in supermarkt Zwolle

Gemaakt: Zondag, 06 december 2020 19:18

ZWOLLE - Zondagmiddag heeft de politie in Zwolle 15 mensen bekeurd die zich zonder mondkapje ophielden in een supermarkt Drie personen kregen een bon omdat zij hun identiteitsbewijs niet konden tonen. Eén persoon is aangehouden omdat we zijn identiteit niet konden achterhalen.

 

Het betrof een bewuste actie van een groep personen die met elkaar hadden afgesproken en opzettelijk zonder mondkapje de supermarkt naar binnen ging.

A28 tijdelijk dicht na ongeval bij Zwolle

Gemaakt: Maandag, 07 december 2020 16:58

ZWOLLE - Maandagmiddag 7 december rond 13.00 uur heeft een ongeval plaatsgevonden tussen twee personenauto's aan de Rijksweg A28 in Zwolle.

 

De flinke aanrijding zorgde ervoor dat de snelweg tussen afrit Nieuwleusen en afrit Ommen dicht gezet moest worden. Hoe het ongeval kon gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Het wegdek ligt bezaaid met brokstukken.

Auto weer boven water getakeld na ongeval in Heino

Gemaakt: Maandag, 07 december 2020 20:08

HEINO - Een auto is in de nacht van zondag op maandag te water geraakt bij de brug aan de Twentseweg in Heino. De twee inzittenden van de auto wisten zichzelf te redden en zijn ongedeerd. Later vandaag is het voertuig uit het water gehaald.


Politie en ambulance waren ter plaatse en hebben beide inzittenden nagekeken, maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis. Het is nog onduidelijk hoe de auto te water is geraakt.

 

Drie auto's van de weg door dichte mist bij Wijhe

Gemaakt: Woensdag, 09 december 2020 03:28

WIJHE - Op de Bremmelerstraat bij Wijhe zijn dinsdagavond 8 december drie auto's van de weg geraakte. De oorzaak is waarschijnlijk dichte mist.

 

Er was een traumahelikopter opgeroepen, maar door de dichte mist is die niet opgestegen. Twee personen zijn met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. De anderen waren ongedeerd.

Boerenprotest bij distributiecentrum Albert Heijn in Zwolle

Gemaakt: Zaterdag, 12 december 2020 17:29

ZWOLLE - Zaterdagmorgen 12 december hielden boeren een protest bij het van distributiecentrum van Albert Heijn aan de Galvaniweg in Zwolle.

 

Het boerenprotest zorgde voor drukte op de wegen in Zwolle. De boeren willen een hogere vergoeding voor hun producten. Of de actie voor lege schappen zorgt in de supermarkten, is niet bekend.

Enorme drukte in de winkels vanwege harde lockdown

Gemaakt: Maandag, 14 december 2020 15:39

REGIO - De verwachte lockdown zorgt voor topdrukte in veel winkelgebieden door het hele land. Maandagmiddag staan er lange rijen voor de winkels. Veel mensen doen nog even snel kerstinkopen.

 

Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat: van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot kapsalons tot theaters. De maatregelen gaan vannacht om twaalf uur al in, om een run op winkels morgen te voorkomen. Contactberoepen zoals kappers en massagesalons moeten ook stoppen, en mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven. Ook sportscholen gaan dicht.

 

Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen. Premier Rutte spreekt het land vanavond om 19.00 uur toe over de vergaande maatregelen.

Zwaargewonde bij explosie in fabriek Kampen

Gemaakt: Donderdag, 17 december 2020 19:18

KAMPEN - De hulpdiensten zijn donderdag 17 december uitgerukt voor een brand aan de Genuakade in Kampen. De brandweer kwam met spoed ter plaatse ook werd een traumahelikopter opgeroepen. De traumahelikopter werd boven het incident afgemeld.

 

Volgens omstanders zou er in een silo door nog onbekende oorzaak een explosie zijn ontstaan waarbij een medeweker gewond is geraakt. Het slachtoffer is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Verkeersagressie leidt tot ongeval op de Bachlaan in Zwolle

Gemaakt: Vrijdag, 18 december 2020 16:00

ZWOLLE - Vrijdagmiddag 18 december rond 13.05 uur heeft een verkeersongeval plaatsgevonden op de Bachlaan in Zwolle.

 

Omstanders wisten te melden dat het verkeersongeval was ontstaan door agressie in het verkeer. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel heeft de politie een persoon aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Scooterrijder botst frontaal met auto op kruising in Zwolle

Gemaakt: Zondag, 20 december 2020 16:54

ZWOLLE - Op de kruising Voorsterweg met de Zalkerdijk in Zwolle heeft zondagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Hierbij raakte één persoon gewond.

 

Het ongeval vond rond 14.30 uur plaats. Omstanders boden eerste hulp in afwachting van de hulpdiensten. Deze waren snel ter plaatse en namen de hulpverlening over. Het slachtoffer werd door het toegesnelde ambulancepersoneel onderzocht en behandeld. Onbekend is of het slachtoffer hierna naar het ziekenhuis is overgebracht of niet.

 

De toedracht van het ongeval is nog onduidelijk. Vermoedelijk zagen de bestuurders elkaar over het hoofd gezien met een botsing dus tot gevolg.

 

De weg was enige tijd afgesloten voor de hulpverlening en onderzoek maar is inmiddels weer vrij gegeven. Beide voertuigen liepen flinke schade op door de botsing.

Oplichters sturen uitslag corona test via SMS bericht

Gemaakt: Maandag, 21 december 2020 17:33

NEDERLAND - Er zijn oplichters actief in Nederland die via SMS-berichten een corona testuitslag sturen. De GGD geeft NOOIT een testuitslag via SMS.

 

Klik niet op de link en gooi het bericht direct weg!

Hybride auto brandt uit aan de Von Weberhof in Zwolle

Gemaakt: Donderdag, 24 december 2020 04:21

ZWOLLE - Donderdagmorgen 24 december rond 1.45 uur was brand ontstaan in een hybride auto die geparkeerd stond aan de Von Weberhof in Zwolle.

 

De brandweer heeft de brand uiteindelijk weten te blussen. Hoe de brand in de auto is ontstaan, is niet duidelijk. De politie heeft in de buurt meerdere auto's staande gehouden en gecontroleerd. Er zou een aanhouding hebben plaatsgevonden of dit vanwege de autobrand is, is niet duidelijk.

 

Een bergingsbedrijf heeft de auto meegenomen.

Verdachte aangehouden na mogelijke schietpartij aan de Klooienberglaan in Zwolle

Gemaakt: Maandag, 28 december 2020 19:41

ZWOLLE - De politie heeft een verdachte aangehouden na een mogelijke schietincident aan Klooienberglaan in Zwolle.

 

Maandag 28 december rond 16:00 uur kreeg de politie een melding binnen van een schietpartij. Wat er precies is voorgevallen, is nog onduidelijk.

Grote uitslaande brand op industrieterrein Kampen; "Kom niet kijken"

Gemaakt: Woensdag, 30 december 2020 19:12

KAMPEN - Op woensdag 30 december is er rond 17:00 uur een uitslaande brand ontstaan in een bedrijfspand aan de Gildestraat op het industrieterrein van Kampen. Het is nog niet bekend wat er in brand staat, maar het lijkt te gaan om een opslagloods. Er zijn drie mensen ter plaatse behandeld, omdat ze rook hebben ingeademd.

 

Er is opgeschaald naar het sein 'zeer grote brand' en GRIP 1'. De brandweer uit Kampen, IJsselmuiden, Zwolle en Wezep zijn bezig met de brandbestrijding. Er is sprake van veel rookontwikkeling. De hulpdiensten roepen op om niet te komen kijken!

 

Er is geen asbest aangetroffen bij de brand. Er is een NL-Alert bericht verstuurd. De rook trekt over Kampen. Inwoners worden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en uit de rook te blijven.

Politie Zwolle gebruikt taser bij aanhouding persoon

Gemaakt: Donderdag, 31 december 2020 06:51

ZWOLLE - In de nacht van woensdag op donderdag heeft politie Zwolle een persoon welke er te voet vandoor ging aangehouden middels het stroomstootwapen. De aanhouding vond plaats naast een autobrand waar agenten op dat moment werkzaamheden verrichtten.

 

De aanhouding had geen verband met de autobrand.

Knallend het jaar uit: Carbid schieten in Kampen van start gegaan

Gemaakt: Donderdag, 31 december 2020 16:04

KAMPEN - Traditiegetrouw staat de gemeente Kampen op oudejaarsdag in het teken van carbid schieten. Het geknal met carbidbussen begon vanochtend om 10:00 uur, zo ook op de Silene. Door heel Kampen en IJsselmuiden zijn er 52 plekken aangewezen waar carbid mag worden geschoten.

 

Vanwege de corona maatregelen moesten de deelnemers zich wel van te voren aanmelden. Iedereen die deze jaarwisseling mogen carbid schieten hebben een bandje van de gemeente gekregen.

Landelijke vuurwerkverbod was eenmalig, volgend jaar weer knallen toch?

Gemaakt: Zaterdag, 02 januari 2021 00:25

NEDERLAND - Vanwege corona mocht er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Als het aan de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls ligt, komt er ook volgend jaar voor het hele land een vuurwerkverbod.

 

Over de grote linie hadden waren er minder incidenten en veel minder vuurwerkslachtoffers waardoor zorgpersoneel werd ontzien. Niet iedereen is voorstander van een algeheel verbod op vuurwerk. De reden van het vuurwerkverbod was nu een andere. Iedereen begrijpt dat we de zorg moeten ontlasten.

 

Wat vind jij? Doe mee aan onze poll!

Levende hanen in dozen gepropt op parkeerplaats aan de Nijverheidsstraat in Zwolle

Gemaakt: Woensdag, 06 januari 2021 17:58

ZWOLLE - Maandag 4 januari 2021 rond 21.30 uur zijn er meerdere levende hanen die in twee dozen gepropt zaten bij toeval gevonden. Ze zijn gedumpt op de parkeerplaats aan de Nijverheidsstraat in Zwolle.

 

Weet jij hier meer van? De politie is op zoek naar informatie. Neem contact op via 0900-8844.

Inbraak winkelpand Zwolle voorkomen dankzij alerte getuige

Gemaakt: Donderdag, 07 januari 2021 17:30

ZWOLLE - Dankzij een alerte getuige kon de politie woensdagavond 6 januari een 28-jarige man uit Zwolle aanhouden die aan het inbreken was in een winkelpand aan de Diezerstraat in Zwolle.

 

Rond 22.30 uur zag een getuige dat een man probeerde in te breken in een winkelpand aan de Diezerstraat. De getuige waarschuwde direct de politie. Agenten troffen de man aan. Hij bleek in het bezit te zijn van inbrekerswerktuig (boren, schroevendraaiers en tangen). De man had geprobeerd om het pand binnen te komen. Door de alerte reactie van de getuige werd dat voorkomen.

 

De man is aangehouden voor overtreding van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Hij kreeg een boete. Om herhaling van de overtreding te voorkomen wordt tevens de procedure voor een last onder dwangsom gestart.

 

Last onder dwangsom
Om een last onder dwangsom in te kunnen zetten, moet het verbod op het voorhanden hebben van inbrekerswerktuigen in de APV van de gemeente zijn opgenomen. Wanneer de politie dan iemand met inbrekerswerktuig aantreft, is er sprake van overtreding van de APV. De politie maakt een rapport op en stelt de gemeente op de hoogte van de overtreding. De gemeente zal de betreffende persoon vervolgens eerst schriftelijk waarschuwen en op de hoogte stellen van de dwangsom. Elke keer dat de overtreder hierna met inbrekerswerktuig(en) betrapt wordt, kan de dwangsom worden verbeurd. Bij een last onder dwangsom lopen de bedragen van 2500 euro tot wel 10.000 euro.

Vertraging op de A50 bij Hattem na eenzijdig ongeval

Gemaakt: Vrijdag, 08 januari 2021 17:22

HATTEM - Vrijdagmiddag 8 januari rond 15.30 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de A50 in Hattem. De bestuurder van de personenauto raakte in een slip en knalde met zijn voertuig tegen de vangrail. Het voertuig kwam tot stilstand in de berm. Hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren is onduidelijk.

 

Bij het ongeval zijn geen gewonden gevallen. Het voertuig heeft veel schade en kon niet meer op eigen kracht verder rijden. Het voertuig was afgesleept door het bergingsbedrijf. De politie zoekt uit hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

Bewoner Tuinstraat Zwolle hoort glasgerinkel en belt politie

Gemaakt: Vrijdag, 08 januari 2021 18:25

ZWOLLE - Vrijdagochtend 8 januari zijn twee inbrekers op heterdaad aangehouden in Zwolle. Iets na vier uur in de ochtend hoorde een omwonende glasgerinkel aan de Tuinstraat en belde de politie. Er zouden twee mannen met bivakmutsen op zijn gezien.

 

Slechts een paar minuten later kon de politie om de hoek van de inbraak op de Van Karnebeekstraat twee mannen aanhouden die aan het signalement voldeden. Het betrof twee mannen uit Arnhem van 54 en 58. Ze hebben niets kunnen bemachtigen en zitten nog vast. De zaak wordt onderzocht.

Voor 12e keer bekeurd voor rijden zonder rijbewijs

Gemaakt: Vrijdag, 08 januari 2021 19:27

ZWOLLE - Vandaag kregen de politie op de A28 tussen Zwolle en Hattem een auto in het vizier die bekend bij ons was vanwege verkeerszaken.

 

De 27 jarige bestuurder uit Utrecht werd gecontroleerd en tijdens de staande houding bleek dat hij geen geldig rijbewijs had. Verder bleek dat dit niet de eerste keer was, er is namelijk al 11 x eerder proces verbaal opgemaakt voor rijden zonder rijbewijs. De auto werd dan ook in beslag genomen (zoals ook al eerder gebeurde) en de verdachte zal zich moeten verantwoorden voor de rechter. Een gevangenisstraf is gezien de recidive erg aannemelijk.

Automobilist in Zwolle rijdt ondanks gladheid 200 km/u over de A28

Gemaakt: Zaterdag, 09 januari 2021 17:03

ZWOLLE - Zaterdamorgen is het rijbewijs ingevorderd van een automobilist die ondanks de waarschuwingen voor gladheid het nodig vond om met 200 km/u over de A28 bij Zwolle te rijden waar 100 is toegestaan.

 

Proces Verbaal is opgemaakt.

Schoorsteen geveegd na brand aan de Wipstrikkerallee in Zwolle

Gemaakt: Zondag, 10 januari 2021 16:38

ZWOLLE - Zondagmorgen 10 januari rond 11.55 uur was brand ontstaan in een schoorsteen aan de Wipstrikkerallee in Zwolle.

 

Hoe de brand precies heeft kunnen beginnen is niet helemaal duidelijk. De brandweer heeft de brand geblust en daarna de schoorsteen geveegd.