Logo 112Zwolle

Redactie 112 0 reactie(s) vr 08 juli 2016, 17:42

Man aangehouden voor grootschalige oplichting en identiteitsfraude

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 17:09 uur

ZWOLLE – De politie heeft woensdag 6 juli een 32-jarige man uit Dalfsen aangehouden voor internetoplichting en identiteitsfraude. Hij wordt er van verdacht dat hij de afgelopen jaren zowel particulieren als bedrijven voor waarschijnlijk 1,5 ton heeft opgelicht. Er zijn tientallen aangiftes binnengekomen uit het hele land. De politie heeft twee mannen aangehouden voor medeplichtigheid.

Aanleiding voor het onderzoek was een aangifte van een medewerker van een hulpverleningsinstantie die op internet werd lastig gevallen. Op de site bood de medewerker zichzelf zogenaamd aan voor seks. De 32-jarige man uit Dalfsen wordt er van verdacht dat hij hiervoor, na een persoonlijk conflict, een valse website opzette. De medewerker deed aangifte van smaad en laster en het onderzoek leidde naar de verdachte. De recherche kwam er achter dat de verdachte waarschijnlijk bij meer zaken betrokken was.

Onderzoek
Uit het verdere politieonderzoek en de inzet van digitale expertise werd duidelijk dat er in het hele land al aangiftes waren gedaan van internetoplichting en identiteitsfraude die te linken zijn aan de verdachte. De man wordt er van verdacht dat hij tientallen mensen heeft opgelicht door goederen en e-tickets te verkopen via internet. Goederen werden na betaling niet geleverd en mensen die met een e-ticket naar een optreden gingen kwamen er bij de deur achter dat hun ticket vals was.

Valse identiteit
Daarnaast denkt de politie dat de verdachte op vacaturesites valse vacatures heeft geplaatst. Sollicitanten moesten een kopie van hun identiteitsbewijs mailen of uploaden. Daarnaast moesten ze 1 euro overmaken naar een rekeningnummer zodat zij reiskostenvergoeding konden ontvangen. De politie vermoedt op basis van onderzoek dat de verdachte met die gegevens een valse identiteit creëerde, bankrekeningen opende en creditcards aanvroeg. Vermoedelijk kocht hij daarmee goederen die hij vervolgens verkocht of verpande.

Identiteitsfraude voorkomen
Tientallen mensen deden aangifte van identiteitsfraude. In veel van die gevallen kwamen de slachtoffers pas achter de identiteitsfraude op het moment dat ze een lening wilden aanvragen of een abonnement wilden afsluiten. Op de site van het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten vindt u tips waarmee u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van identiteitsfraude. Bent u hier al slachtoffer van geworden? Neem dan contact op met de politie en kijk hier voor meer informatie.

Telefoonfraude
De man wordt er ook van verdacht dat hij zich voordeed als werknemer van verschillende bedrijven. Nadat er telefoons met zakelijke abonnementen waren besteld zou hij een machtigingsformulier hebben gemaakt waarmee hij de telefoons mocht aannemen. Op het moment dat de telefoons werden bezorgd nam hij ze vermoedelijk mee om ze te verkopen. De rekening van de zakelijke abonnementen werden niet betaald.

Vervolg
Het onderzoek is nog steeds in volle gang. De afgelopen week heeft de politie twee verdachten aangehouden die worden verdacht van medeplichtigheid aan internetoplichting en identiteitsfraude. Vermoedelijk hebben zij de man gefaciliteerd. Het gaat om een 40-jarige man uit Dalfsen en een 33-jarige man uit Zwolle. Mogelijk vinden er nog meer aanhoudingen plaats. De politie heeft de afgelopen maand ook een huis in Dalfsen doorzocht en administratie in beslag genomen. Daarbij zaten ook documenten die op dit moment niet gekoppeld kunnen worden aan aangiftes.

112 Zwolle

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een misdaad in Zwolle lees je in onze categorie 112 Nieuws Zwolle. Alle 112 alarmeringen uit Zwolle kan je live volgen via 112 meldingen Zwolle.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zwolle

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Zwolle
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.