Logo 112Zwolle

Redactie 112 0 reactie(s) wo 07 september 2016, 16:39

Inbrekers fotograferen post achter voordeur

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 17:10 uur

HATTEM – De politie is in een onderzoek naar een woninginbraak in Hattem gestuit op een opvallende manier om vast te stellen of bewoners langere tijd afwezig zijn. Inbrekers bleken met hun mobieltje via de brievenbus een foto te maken van de eventuele post achter de voordeur. Naar aanleiding hiervan wijst de politie opnieuw op de bekende preventietip om bij langere periodes van afwezigheid het liefst te zorgen dat de post achter de deur wordt opgeruimd.

Het laten weghalen van kranten en post achter de voordeur is een door de politie vaak benoemde preventietip tegen inbraken. Immers, bij voordeuren met ramen erin (of bij een overvolle postbus die aan de weg staat), is zo wel heel makkelijk te zien dat bewoners een tijdje afwezig zijn. Maar helaas zijn er dus ook bij dichte deuren trucjes om vast te stellen of er post achter de deur ligt, zoals het maken van een foto via de brievenbus.

Inbrekers betrapt
In de nacht van donderdag op vrijdag 26 augustus werd in Hattem een inbreker op heterdaad betrapt en aangehouden dankzij een alerte buurtbewoner die de politie belde. Een tweede verdachte wist helaas te ontkomen. Zijn identiteit is inmiddels bekend en de politie verwacht hem binnenkort aan te kunnen houden.

De politie werd die nacht rond 04.20 uur gebeld door de buurtbewoner die zag dat er inbrekers in een huis aan de Hogenkamp in Hattem liepen. De politie ging direct met meerdere eenheden ter plaatse en zag nog net dat twee mannen die aan het opgegeven signalement voldeden, in de buurt in een auto wilden stappen. Bij het zien van de politie gingen de mannen er rennend vandoor. De wijk werd afgezet en mede dankzij een spoor opgepikt door een politiehond werd één van de verdachten gevonden en aangehouden. Bleek te gaan om een 20-jarige man zonder vast woonadres. Er is uitgebreid gezocht naar de tweede verdachte, maar deze werd die nacht helaas niet meer aangetroffen.

De auto waar de mannen in wilden stappen is in beslag genomen voor nader onderzoek. In de auto werden spullen aangetroffen afkomstig uit de woning waar ingebroken was.

Foto’s op telefoon
Ook de mobiele telefoon van de verdachte werd in beslag genomen voor nader onderzoek en op deze telefoon werden foto’s ontdekt genomen op meerdere adressen in Hattem, steeds via de brievenbus. Soms was op de foto’s geen post te zien, soms wel. Aan de foto’s was in ieder geval duidelijk te zien dat de belangstelling uitging naar wat er achter de voordeur lag.

In Hattem lijkt het erop dat de mannen op het eerste adres waar zij daadwerkelijk inbraken betrapt zijn. Mede dankzij het onderzoek aan de telefoon is inmiddels duidelijk dat de verdachten waarschijnlijk ook woninginbraken gepleegd hebben in het noorden van het land (Friesland). Dit onderzoek, via de politie Noord-Nederland, loopt nog volop en de verdachte zit inmiddels ook in Noord-Nederland in voorlopige hechtenis.

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel. Meer tips en informatie vindt u op www.enwij.nl en Betecom.

112 Hattem

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een inbraak in Hattem lees je in onze categorie 112 Nieuws Hattem. Alle 112 alarmeringen uit Hattem kan je live volgen via 112 meldingen Hattem.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zwolle

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Zwolle
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.