Logo 112Zwolle

Redactie ongeval 0 reactie(s) wo 11 mei 2022, 1:11

Politiewagen aangereden op de A28 bij Harderwijk, vijf slachtoffers naar het ziekenhuis

Laatst bijgewerkt: woensdag 17:10 uur
HARDERWIJK – Meerdere auto’s zijn op de A28 ter hoogte van Harderwijk met elkaar in botsing gekomen nadat kort daarvoor een ongeval op diezelfde plek heeft plaatsgevonden. Het eerste ongeval gebeurde volgens P2000 dinsdagavond omstreeks 23:20 uur. Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. De A28 werd afgesloten voor onderzoek.

Wat is P2000?

P2000 is een digitaal netwerksysteem dat gebruikt wordt door hulpdiensten zoals politie, brandweer, KNRM en ambulance. Het maakt samen met C2000 deel uit van het Nederlandse alarmeringsnetwerk en is vergelijkbaar met het versturen van een sms via het telefoonnetwerk. Het P2000-systeem maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz.

Veel hulpverleners hebben een pieper, ook wel een pager genoemd. Dat is een draagbare alarmontvanger met een klein beeldscherm. Je hebt vast wel eens een arts of brandweerman met een pager gezien. Als er een incident of situatie is waarbij de aanwezigheid van de hulpdiensten gewenst is, stuurt de meldkamer een bericht naar dit apparaat, zodat de hulpverleners kunnen zien waar ze naartoe moeten. De pieper gaat af en er verschijnt een bericht in het scherm. De berichten zijn niet gecodeerd en kunnen door iedereen ontvangen en gelezen worden.

De P2000-pager reageert als hij een bericht ontvangt met de in het geheugen geprogrammeerde code. De berichten zijn dus een soort sms’jes die zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen, die per dienst en regio kunnen verschillen. De berichten bevatten meestal het soort incident, de locatie, de prioriteit en de gealarmeerde eenheden.

Een politieauto die op de A28 stond voor afsluiting van het eerste ongeval is door een automobilist geraakt. Daarachter kwamen nog enkele auto’s in botsing. Vijf slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De vijf slachtoffers zijn een 55-jarige man, een 46-jarige vrouw, een 27-jarige vrouw en twee minderjarigen uit Wezep. De toedracht van het ongeval wordt onderzocht door FO verkeer.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zwolle

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Zwolle
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.