Logo 112Zwolle

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) wo 06 april 2022, 17:01

Viaduct onder de A28 krijgt kleurrijke muurschildering

Laatst bijgewerkt: woensdag 17:01 uur
ZWOLLE – Er komt een bijzondere muurschildering in de tunnel onder het viaduct van de A28 / Bergkloosterweg in Zwolle. Het college heeft ingestemd met een kleurrijk ontwerp van kunstenares Lonneke van Zutphen. Het kunstwerk is ontworpen in overleg met de buurt en heeft aandacht voor de natuur, Thomas à Kempis en de geschiedenis van Berkum. De muurschildering wordt dit jaar gerealiseerd en zal onderdeel uitmaken van de fietsroute F16, de route van Kunstwegen en het Zielenpad.

Straatcultuur is vernieuwend
Monique Schuttenbeld, wethouder cultuur: “De muurschildering zorgt voor een betere uitstraling van de onderdoorgang A28 en maakt tegelijkertijd de historie van de omgeving voor iedereen zichtbaar. Onder invloed van de straatcultuur zien we dat de uitingsvormen van cultuur veranderen en vernieuwen. Muurschilderingen maken daar een waardevol onderdeel van uit. Zij kunnen kunstenaars in de stad inspireren om te zoeken naar nieuwe vormen.”

Herdenking Thomas à Kempis
In 2021 nam de buurt het initiatief voor een subsidieaanvraag voor het opknappen van de onderdoorgang onder de A28. De initiatiefnemers wilden de tunnel vriendelijker en veiliger maken en tegelijkertijd inspelen op de herdenking van Thomas à Kempis, die in de vijftiende eeuw als kannunik, schrijver en mysticus was verbonden aan het nabijgelegen Bergklooster en wiens 550ste sterfdag in 2021 werd herdacht. De gemeente Zwolle verstrekte de subsidie onder voorwaarde dat de muurschildering een verwijzing zou bevatten naar Thomas à Kempis en de geschiedenis van Berkum.

Samen met de buurt
De initiatiefnemers hebben hun mede-wijkbewoners van begin af aan betrokken bij het idee. De buurt is door middel van een enquête gevraagd om typische kernmerken van hun buurt aan te dragen als input voor het ontwerp. Voor de uitvoering zijn enkele kunstenaars gericht benaderd, die ervaring hebben met het aanbrengen van muurschilderingen. Meerdere schetsontwerpen zijn besproken met de wijkbewoners, waarbij de voorkeur is uitgegaan naar het ontwerp van kunstenares Lonneke van Zutphen. Het voorlopig ontwerp is vervolgens positief beoordeeld door de Adviespool Beeldende Kunst, die de gemeente Zwolle adviseert.

Moderne graffiti
De adviespool vindt dat het concept goed past in een moderne stedelijke omgeving en zeer geschikt is voor de locatie. “Met pentekeningen verwijst de kunstenaar naar tekeningen met de ganzenveer, maar ook naar moderne graffiti. De stevige basiskleuren van de hoofdafbeeldingen en de vriendelijk gekleurde bloemen op de pilaren van het viaduct (onder meer de kievitsbloem en de Zwolse anjer) bereiken hun doel, namelijk het vrolijker en daarmee veiliger maken van deze plek.”

De muurschildering is onderdeel van een reeks verbeteringen die de buurtbewoners in samenwerking met de gemeente hebben georganiseerd aan de onderdoorgang van de A28, zoals het verbeteren van de stoep voor voetgangers en de verlichting.

Locatie

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Zwolle

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Zwolle
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.